Нарастването на пазара на облачните технологии увеличава търсенето на специалисти в тази област

cloud_technologiesКъм днешна дата, няколко години след революцията на облачните технологии, всеки технологичен специалист и повечето компании, използвайки информационни технологии в ежедневната си работа, разбират какво е Cloud и какви са неговите основни предимства.

На практика само преди няколко години започна процеса на образоване относно това какво е облачна технология. Сега, много компании са преминали началния етап на оценка на плюсовете и минусите на виртуализацията и са се преместили в облака. В началото опорната точка към бизнеса в предлагането на облачните услуги беше спестяването на разходи. Днес обаче Cloud услугите преминават в друга ера и основната сила, на която се набляга, е гъвкавост. Като пример може да се даде взимането на решение относно това кои приложения и работни процеси да се прехвърлят в облака, дали частните, публичните или хибридните решения трябва да се ютилизират, като основна цел е тези промени да станат бързо.

Няма съмнение, че инвестицията в облачните технологии нараства и ще продължава да расте главоломно в близките години. Според последните изследвания на Juniper Research и Gartner пазарът на облачно базирани мобилни приложения в световен мащаб ще нарастне с 88% от 2009 до 2014. Ако до преди година пазарът на тези технологии е бил около 400 милиона долара, то през 2014 се очаква да достигне цели 9,5 милиарда долара. Основна роля за това нарастване има приемането на новия уеб стандарт HTML5, постоянното разширяване на мобилния обхват  и нуждата на бизнеса от услуги за непрекъснат достъп до ресурсите си. Извън мобилните приложения се очаква глобално пазара на облачни технологии да се доближи до 150 милиарда долара в следващите няколко години и достигайки 270 милиарда долара до 2020г.

С нарастването на инвестицията в облачните технологии расте и търсенето на специалисти в тази област. Отчитайки това от CompTIA обявиха две нови и базови сертификационни степени с прилежащите към тях обучения – CompTIA Cloud Essentials и CompTIA Cloud+.

CompTIA Cloud Essentials

comptia_cloud_essentialsСертификатът удостоверява познаването на облачните технологии от бизнес и техническа гледна точка и гарантира, че притежателя му познава и разбира процеса на преместване в облака и неговото управление. Темите, които се покриват са:

  • Характеристики на облачните услуги от бизнес перспектива
  • Бизнес ползи от преминаване към „облака“
  • Технически перспективи/типове „облак“
  • Стъпки към успешно преминаване
  • Въздействие и промени в управлението на ИТ услугите
  • Рискове и последици

Обучението, което подготвя за успешна сертификация е три дни, като подробна учебна програма можете да видите от тук. Повече информация за изпита можете да получите от тук.

CompTIA Cloud+

comptia_cloud_plusТози сертификат покрива стандартната методология необходима за сигурно внедряване и поддръжка на облачни технологии. Сертификатът валидира, че притежателя му познава добрите практики необходими за работата  в „облачаната среда“. За тази сертификация е необходим над две годишен опит в работата с мрежова инфраструктура, администрирането на център за съхранение на база данни и много добро познаване на технологиите за сървърна виртуализация.

Официална учебна програма по тази тема все още няма, а повече информация за изпита можете да получите от тук.

За повече информация и записване потърсете консултант на New Horizons на тел.: 02 4210040 или e-mail: office@newhorizons.bg.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *