Sofia Valley: “10 правила за по-успешна кариера на програмист”

Подобрете технологичните си умения, емоционалната си интелигентност и бизнес култура

Трудно е да се дефинират общи правила за успешна кариера в толкова динамична сфера като информационните технологии и по-конкретно – програмирането. Аз бих могъл да споделя единствено своите наблюдения и личен опит за 10-те най-значими правила, които са повлияли положително на моята карира. Първите 5 спадат към групата на инженерните умения. Втората половина от правилата са фокусирани повече върху развиване на нашата емоционална интелигентност (Soft Skills) и бизнес култура. Ето ги и тях.

sv-code-1

  1. Научавайте всеки ден нещо ново от света на програмирането
    Никога не се оставяйте да НЕ знаете нещо. Ако чуете нещо, което не знаете – технология, техника, термин, дори простичък клас от дадена платформа, – когато имате време, прочетете максимално много за него/нея. Дори прочетете всичко, което намерите. Това ще обогати неимоверно много общата ви технологична култура. А това е много важно за кариерата ви на програмист, дори и на пръв поглед да не е част от ежедневната ви работа. Свободното боравене с всевъзможни термини е голям плюс за вас.
  2. Дръжте под око новите технологии
    Опитвайте се да следите максимално много нови технологии. Дори да не са от сферата, в която работите. Дори и да подозирате, че тази технология няма да ви е от ползва в близкото бъдеще. Нищо не пречи да прочетете един блог пост за нея. Никога не знаете кога ще ви потрябва или какви идеи може да заимствате от нея. Дори и да не влизате в детайлите на технологията, поне се постарайте да сте наясно с основите.
    sv-html5-2

    1. Учете нов език (технология) всяка година
      Скоростта, с която се появяват нови технологии, техники, шаблони, езици, платформи и какво ли не, е прекалено голяма, за да успявате да ги научите всичките. А и няма смисъл. Но ако всяка година научавате по един нов език или платформа, ще си подобрите уменията неимоверно много. Нужно е дори само да прочетете една книга по темата. Не пречи, докато сте на плажа, да прочетете “набързо” едни 500-600 страници на тема “Learning \w*” или “Програмиране с \w*”. 🙂 За предпочитане е на английски. Все пак това е Езикът, с който боравят програмистите най-често.
  3. Сменяйте редовно технологиите, с които се занимавате
    Както вече се разбрахме, нашата среда е доста динамична. Това предполага, че ние също трябва да сме динамични. Да се адаптираме бързо. Така погледнато, е важно да сменяте от време на време обстановката, атмосферата и технологиите, с които боравите. Като цяло не е особено добре за кариерата ви да се застоявате прекалено дълго, тъпчейки на едно място. Това ви прави по-трудно адаптивни.
  4. Говорете с приятели за програмиране/работа
    Всички сме чували фразите “НЕ сме на работа! Хайде да си говорим за нещо друго” или “Хайде да НЕ си говорим за програмиране“. Но истината е, че разговорите с приятели за програмиране (работа) имат много положителни страни:

    • Научаваме нови неща и ни обогатяват терминологичния речник
    • Споделяме какво ново сме научили (а това ни помага да го запомним)
    • Научаваме какво ново са научили нашите приятели
    • В разговора може да си решим проблем, към който с дни не можем да измислим как е най-добре да подходим
    • Идват ни нови идеи
    • А дори може да се роди и нов бизнес от подобен разговор
  5. Не забравяйте алгоритмите, математиката и основните понятия
    Вероятно много хора не биха се съгласили с мен относно тази точка. Но всеки програмист трябва да разбира основните понятия, свързани с програмирането и алгоритмите – сложност, реализации на най-базовите алгоритми и т.н. Математиката под една или друга форма също е от ключово значение за кариерата ви на програмист. Така че е хубаво от време на време да си припомняте поне основните понятия.
  6. Развивайте своята “Емоционална интелигентност” (Soft Skills)
    Тъй като сме програмисти, се предполага, че технологиите са нашата страст и сила. Но по стечение на обстоятелствата често срещаме проблеми с “по-обикновените” човешки умения. Работете целенасочено върху някои от най-важните умения за един професионалист:

    • Да изслушвате
    • Да разбирате и да проявявате разбиране/съпричастност
    • Да говорите/презентирате/убеждавате
    • Да работите в екип
    • Да си менажирате времето
    • Да давате и приемате обратна връзка и т.н.
  7. Научавайте всеки ден нещо ново от сферата на бизнеса
    Интересувайте се от “бизнеса” на вашата фирма. Четете и се информирайте за софтуерния бизнес по света. Някой добри международни (и български) източници са:

    Като цяло програмист, който не разбира бизнеса, смисъла и стойността на софтуера, който създава, няма как да бъде много успешен. Митовете и легендите от сорта на “Аз съм програмист, това не ми е работата.” и “Имаме си бизнес хора, те да го мислят.” са доста наивни. Важно е да разбирате какво програмирате, защо го програмирате, за кого го програмирате и т.н.

  8. Бъдете лидери
    Учете другите. Помагайте им. Преподавайте. Преподаването е нещо страхотно. Освен че помагате на другите, преподаването е един страхотен начин да научите в по-сериозни детайли дадена тема. Учете и давайте съвети и идеи на своите колеги. Бъдете лидери без титла, както казва Robin Sharma. Ако пък имате титла, пак може да бъдете лидери.
  9. Бъдете мотивирани и целеустремени
    Старайте се да не губите фокус. Поставяйте си високи цели както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Изпълнявайте ги на малки крачки, с малки стъпки. Не е необходимо да бързате. Празнувайте и се радвайте на малките успехи. Помнете какво сте постигнали. Ако ви попитат – “Как изглежда най-хубавото нещо, което някога сте правили?” – какво бихте отговорили? Помислете върху този въпрос. “Създайте” отговора си и бъдете горди с него. Никога не оставайте без цели. Мечтайте.
  10. Правете интересни неща извън сферата на програмирането
    Светът не се изчерпва с програмирането. Ако нямате хоби, си намерете. Важно е човек да си почива по някакъв начин и ако може да е креативен начинът – още по-добре. Да се научите да пишете (не само код :)). Учудващо или не, има програмисти, които се справят много добре с писането. Дори имат издадени книги (не само техническа литература). Например James Altucher, който според мен е един от най-добрите blogger-и и писатели. Просто правете нещо интересно – карайте ски, катерете, ходите по планини, карайте сърф (всичко без футбол, емпирично е доказано, че програмистите и футболът не се разбират 🙂 ). Един ден хобито ви, в комбинация с ИТ уменията, може пък да се превърне в успешен бизнес. Какво по-хубаво от това.

Разбира се, успешната кариера е нещо много субективно и строго индивидуално. Тези правила вероятно работят при едни, при други не до такава степен. При мен работят.

А за вас кои правила работят и ви носят успехи?

За автора:

miroslav-miroslavovМирослав Мирославов е програмист и ръководител на екип в Telerik. Организатор и лектор на различни курсове в СУ Св. „Климент Охридски“. Лектор и презентатор на ИТ събития, потребителски групи и конференции. Основател на www.sofiavalley.com.

sv-logo-3Настоящата статия е публикувана за пръв път в Sofia Valley и поместването й тук е с изричното съгласие на автора. Оригиналната статия може да прочетете тук:
http://sofiavalley.com/10-rules-for-developers-career/

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *