Тестване на мобилни приложения

Мобилните устройства се развиват и стават все по-сложни и разнообразни откъм възможности и функции. Много приложения, които първоначално са били предназначени за десктоп или уеб средата, сега са се пренесли към мобилните устройства.
Въпреки, че мобилните приложения са с ограничени изчислителни ресурси, от тях се очаква да бъдат гъвкави и надеждни като традиционните приложения. Един от най-добрите показатели за качество, с помощта на който да се реши дали дадено мобилно приложение е пъргаво и надеждно е т.нар. Mobile Application Testing.

Въпреки, че процеса на Mobile Application Testing се основава на традиционните методи за тестване, тестването на мобилни приложения може да се категоризира в няколко типа:

  • Usability testing

Този тип включва тестване на визуализацията на текста спрямо избрания език, навигацията между различните екрани, верифициране на функционалността, както online, така и offline. Тестването включва и проверка на обратната връзка от страна на мобилната операционна система, например – за всяко сваляне на приложение трябва да има осведомително съобщение.

  • Compability Testing

Тук се тества работата на приложението на различни устройства, различни версии на операционната система, размерите на екрана, резолюцията.

  • Interface Testing

Тук се валидира всеки екран, всеки бутон, въвеждането на текст, общо взето се проверява цялостния интерфейс на приложението.

  • Services Testing  

Тук се изключва възможността приложението да играе ролята на сървър, проверява се дали дадена услуга не отнема твърде много време за зареждане и дали не може да бъде ползвана offline. Проверяват се и възможностите за крах на дадена услуга.

  • Low Level Resource Testing

Проверява се за прекомерно използване на памет, не изчистени временни файлове, разрастване на локалната база данни и генерирания от приложението „боклук“.

  • Performance Testing

Този тип включва проверки за промяна на сървърните връзки от WiFi към 2G/3G или обратното, оптимизация на кода за CPU cycle, консумация на батерията, изтичане на памет, проверка на GPS, Camera и т.н.

  • Operational Testing

При този тип се тества дали backup-а работи правилно, дали при падане на батерията се запазват всички работещи процеси и запаметявания. Тества се възможността да се загуби информация в следствие на обновяване до по-нова версия, както и реакцията на приложението в случай, че потребителя получи обаждане, съобщение, аларма. Проверява се и каква използваемост на батерията има приложението.

  • Security Testing

Това включва техники за криптиране/декриптиране на чувствителни данни, проверка за multi-user поддръжка, проверка на достъпа до файлове запазени от външни потребители, както и възможни пробиви от malware естество.

Значението на тестването на мобилните приложения преди пускането им за публична употреба не трябва да се подценява. Мобилно приложение, което съдържа бъгове и проблеми, може да навреди не само на бизнеса, но и на репутацията на организацията. Повече за тестването на мобилни приложения може да научите от лекцията „Testing Mobile applications for iOS, Andoid, Windows 8 & Windows Phone 8/9“, която Lino Tadros ще изнесе през втория ден от конференцията DevReach 2013.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *