Как да преминем гладко от работа към почивка?

work vacationПланове, подготовка, резервации, транспорт и т.н. Всички обмисляме внимателно как да прекараме почивните си дни. А обмисляме ли риска да се наложи да работим дистанционно по време на почивката, или – още по-неприятно – да се завърнем предсрочно заради работата? Ще Ви дам няколко съвета за това, как да подготвите почвата в работа, за да не се налага да смените шезлонга с офисния стол преждевременно.

Първо и най-важно от всичко, е да уведомите шефа. 🙂 След като сте направили резервации и знаете точните дати, не се ослушвайте, а веднага споделете не само с шефа, но и с човека, който евентуално ще поеме Вашите задължения. Все пак и другите работят. 🙂

Имайки това предвид, помислете за опцията да разпределите задълженията си между 2-ма или 3-ма души. Така няма да ги натоварите прекомерно и ще се предпазите от грешки. Не забравяйте да предложите да върнете услугата – и колегите Ви имат право на пълноценна почивка.

Приоритизирайте! Имате желание да завършите онзи голям доклад преди почивката, но той е със срок поне още месец, следователно може да почака. Фокусирайте се върху по-спешните задачи. Тези, които или не търпят отлагане, или само Вие можете да свършите.

Направете си списък. Преди да сте превключили на почивка mode, направете списък с нещата, които да свършите, след като се върнете. Така няма да се налага да пиете коктейл и да си мислите: „Оххх, дано не забравя да пусна отчета, като се върна“.

Оставете контакти. Подгответе списък с номерата на хора, на които колегите Ви да могат да се обадят, за да свършат изникнала задача, без да Ви притесняват.

Помогнете на заместващия! Дайте важна информация на човека, който ще поеме Вашите задължения. Информация, която само Вие знаете и може много да го улесни, като например: Петър е в офиса си след 12:30; Мария предпочита кореспондеция по мейл; и т.н.

Работете по-дълго. Ако сте затрупани с работа, удължете работното си време с час-два. От една страна, ще улесните колегите си, от друга, ще Ви е по-спокойно, когато се върнете.

Оставете съобщения! Сменете гласовата си поща. Задайте Out Of Office мейл, в който да упоменете името и контактите на заместника си.

Почистете бюрото си! Няма нищо по-депресиращо от това да се върнеш от почивка и да започнеш да разчистваш купчината от листи по бюрото си в търсене на онова жълтото, на което беше записан номера на Иван.

Разпределете времето след почивката. Не казвайте на всеки поискал среща с Вас по време на почивката, че ще се видите идния понеделник. Не обещавайте да предадете доклада още в първия си работен ден. Планирайте 15-минутна среща със заместника си, за да наваксате пропуснатото. Разпределете така времето си, че да не се налага първият ден да е 16-часов. 🙂

И още нещо много важно – заровете се в пясъка. 🙂

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *