Топ 5 ИТ сертификатa за 2013 г.

IT_certificationМного от технологичните специалистите вярват, че  ИТ сертификатите са достигнали своя връх още през 1990 г. по време на „dot-com“ бума и вече не са релевантни.
Истината обаче е друга – ИТ сертификатите се развиват и подобряват непрекъснато и в момента са много по-тясно обвързани с реалните нужди. През годините, от една страна, бяха елиминирани  недостатъците на сертификационните програми, а от друга, бяха направени и продължават да се правят много подобрения в учебните програми.

Няколко причини, поради които ИТ сертификацията е важна:

  • Сертификатите са отлична възможност да подобрите както собствения си имидж, така и този на компанията ви.
  • Новите сертификати имат по-голяма стойност и приложимост.
  • Сертифицираните ИТ специалисти знаят как да намалят времето на принудителното прекъсване на работата (downtime).
  • Кариерното развитие върви ръка за ръка с техническата сертификация.
  • При ученето в процеса на работа често има значителни пропуски.

По-долу можете да видите кои ще бъдат петте най-търсени ИТ сертификата за 2013, избрани на база експертно мнение, проучване и Google trends.

1. Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA)

Част от новата сертификационна програма на Microsoft, представена през 2012, MCSA ще ви даде фундаментални знания и ще ви подготви за придобиването на по-високи сертификационни степени.

Ето и най-популярните MCSA сертификати:

  • MCSA: SharePoint 2013
  • MCSA: SQL Server 2012
  • MCSA: Windows 8
  • MCSA: Windows Server 2012

2. Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE): Private Cloud

Тази експертна степен бе преоткрита от Microsoft заради облачните технологии и за кратко време сертификатът за частния облак успя да добие значителна популярност.

3. Project Management Professional (PMP®)

Управлението на проекти е фундаментално, класическо умение, което  е обвързано с новите технологии и сертификацията по темата ще продължи да бъде актуална. Задълбочените познания за управлението на проекти позволяват на ИТ специалистите да планират, бюджетират, управляват времето и намаляват разходите.

При наличието на компании, които намаляват служителите си и търсят по-ефективно управление на дейностите си, наличието на умения за управление на проекти ще направят ИТ специалистите по-ефективни и ще придадат друго измерение на техният профил.

4. VMware Certified Professional (VCP)

Виртуализацията е сфера, която е все още млада и пълна с потенциал. Тук VMware е утвърден лидер, както при вирутализиращия софтуер, така и при сертификатите, които са търсени и широко разпознаваеми.

5. Certified Information Systems Security Professional (CISSP)

Огромната нужда от защита на системите, информацията и мрежите на компаниите довежда до голямо търсене на специалисти в тази област. С преминаването към съхранение на данни в облака, ролята на специалистите по информационна сигурност става жизнено важна.

Сред разнообразието от сертификати по информационна сигурност CISSP сертификатът се отличава с високо доверие. Степента е много популярна и е предпоставка за високо възнаграждение.

Изт.: http://www.techrepublic.com

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *