Рискове от споделяне на местоположението в социалните медии

Чекирането във Facebook и Foursquare е забавно и изкушаващо. Можем да се похвалим на какво готино място сме и колко добре си изкарваме, да качим снимки, да разберем дали нямаме някой приятел наблизо и пр. Когато обаче чекирането включва точни GPS координати, това ни излага на рискове, за които рядко се замисляме.

Разкриване на адрес
Check-in Колко от познатите, с които сте свързани онлайн, бихте искали да знаят адреса ви? Когато се чекирате в социалните медии, качвате снимки от смартфона (при включена функция за геотагин / GPS tag), или извършвате друго действие, което включва GPS координати, разкривате точното си местоположение пред доста широка аудитория. Ако правите това от вкъщи или дома на приятели, адресът става достояние на всеки, който може да види означаването ви. Особено ако изберете опция за споделяне в публичния ви Google профил или Twitter. Това може да изложи на риск вас или хората, които обичате, като грабежът далеч не е от най-лошите възможности.

Не сте вкъщи
Чекирането на едно място автоматично означава, че не сте на друго. Ако в момента сте на семейна почивка, в командировка, на летището, на тренировка, урок по английски или в ресторант, за потенциални крадци и зложелатели това означава, че домът ви е лесна мишена.

Скъпи вещи
Току-що сте си купили нов смартфон, телевизор, кола и искате приятелите ви да разберат? Няма лошо, стига да си давате сметка, че всеки може да ви следва и да научи за новите ви придобивки от снимките в Instagram и Facebook, постовете в Twitter.

Разкриване на бизнес планове
business-tripПомислете и за ефекта, който чекирането може да има върху вашия бизнес. Искате ли конкурентите ви да знаят къде провеждате срещите си с партньори и клиенти? Искате ли да са в течение на вашите бизнес пътувания в страната и чужбина? Органайзърът за пътувания Tripit, например, предлага удобството да подреди графика за командировката ви, стига само да предоставите своите резервации за полети, хотели и други ангажименти. Ако разрешите, във всеки един момент Tripit ще споделя информация за вашите планове в LinkedIn, Facebook, Twitter.

Сигурността на децата
kids-safetyДецата споделят много повече от нас, а това може да включва голямо количество лична информация. Чекирането на публични места, като училище, кино, спортен клуб, или по-лошо – вкъщи, потенциално ги излага на риск. Същото важи за споделянето на разписания на учебни програми, график на извънкласни занимания, спорт и пр. Рисковано може да бъде и качването на снимки със скъпи придобивки, както и на снимки, съдържащи лични данни (бележник, име на училището, улични табели, пр.).

Как да използвате приложенията на чекиране?

  • Чекирайте се само с услуги, които споделят информацията ви със затворен кръг от близки приятели.
  • Не активирайте (или деактивирайте, в случай че са активирани) геотагинг функциите на камерата и на смартфона си.
  • Не активирайте (или деактивирайте, в случай че са активирани) функциите за геолокация, които имат Instagram, Twitter и Facebook. Не свързвайте акаунтите си във Foursquare и Twitter.
  • Не забравяйте, че всичко, което споделяте в мрежата, има вероятност да остане там завинаги. Дори да изтриете снимка или статус, те могат да бъдат копирани, записани, препратени или съхранени в компютрите на други хора.

Ценни съвети на тема сигурност можете да намерите в блога на Kaspersky lab.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *