Как с Excel да отброяваме колко дни работим по даден проект?

Ако част от вашите отговорности e да следите множество проекти и да отброявате тяхната продължителност, като календарни или работни дни, то това може да бъде постигнато лесно и бързо в Excel.

За да намерите броя календарни дни от началото на проект до днес, е достатъчно да извадите от днешната дата, началната. Т.е. разликата между две дати показва броя календарни дни между тях. В случай че искаме всеки ден този брой да се актуализира автоматично, ще използваме функцията TODAY(), която връща текущата дата спрямо компютъра.

Да разгледаме примера от Фиг. 1. Ако колона B съдържа датите, представляващи началото на всеки отделен проект, а в колона C искаме автоматично всеки ден да се отброява колко календарни дни са изминали от началото, то в клетка C2 ще въведем показаната по-долу формула, след което ще я копираме. За да покаже резултата от формулата като число, е необходимо да форматираме клетката като General или Number, от Format Cells.

Фиг. 1

Фиг. 1

В случай че ви се налага да отброявате, не колко календарни, а колко работни дни са изминали от началото на проекта, по-горният пример няма да ви помогне. За целта ще използваме функцията NETWORKDAYS() от категорията Date & Time. В нейния алгоритъм е заложено да брои само датите от понеделник до петък, без съботи и недели. В случай че в този период има национални или религиозни празници, те трябва да бъдат описани допълнително, за да не брои и тях.

Фиг. 2

Фиг. 2

На Фиг. 2 е показан графичният прозорец на функцията. В полето Start_date се въвежда началото на периода (датата, на която стартира проектът), в End_date – края на периода (в нашия пример това е текущата дата), а в Holidays – конкретните национални или религиозни празници, на които не се работи. Има два начина за задаване на празниците. [excel]?Първият е като ги изпишете в произволни клетки на произволен лист и ги маркирате (както е показано на Фиг. 2), а вторият е да ги изпишете в полето. Ако решите да ги изписвате в прозореца на функцията, трябва да се съобразите със следния специфичен синтаксис: {“дата на празник 1”, “дата на празник 2”,…}, като в зависимост от регионалните настройки на компютъра, разделителят между отделните дати може да е запетая (,) или точка и запетая (;). Аз винаги препоръчвам на моите курсисти първия вариант, тъй като е по-лесен и вероятността да допуснат грешка е по-малка.

В колона B от Фиг. 3, подобно на по-горния пример, отново са разположени началните дати на различните проекти. Този път в колона C, с помощта на функцията NETWORKDAYS(), са изчислени колко работни дни е работено по всеки един от тях до днешната дата.

Фиг. 3

Фиг. 3

______________________________________________
Liliya NikolovaЛилия Николова е Microsoft и Cisco консултант в учебния център на Ню Хърайзънс България и инструктор с богат преподавателски опит. Тя е сертифициран Microsoft Office Specialist Master (MOS Master) и Cisco Certified Network Associate (CCNA).

Виж други публикации от Лилия Николова

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    4 Коментари

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *