Иван Карагеров: Когато познаваш добре проблемите на клиента, е лесно да предложиш решение.

Ivan KaragerovИван Карагеров завърши успешно проведения през декември 2012 г. курс Project Management Professional (PMP®) Certification Preparation в New Horizons Bulgaria. Управител е на Trans Balkan Telecom телекомуникационен оператор, с дейност в балканския регион. Компанията предоставя услуги в Македония, Косово и Албания, като осъществява връзка към България по собствен кабел, до Турция – съвместно с партньори, и към Европейски и световни дейта центрове чрез външни доставчици. Trans Balkan Telecom е алтернативна на офциалните оператори в тези точки – Мактелеком, ПТК (Косово) и Албтелеком.

Г-н Карагеров, какво е необходимо, за да успее българска компания да се утвърди на регионалния пазар?

Преди всичко иновативност, гъвкавост на предоставяните услуги и нагаждане на бизнес модела към този на клиента.

Как Trans Balkan Telecom се грижи за повишаване на професионалното ниво на екипите?

Осигуряваме обучението на нашите кадри и насърчаваме развитието им – личностно и професионално.

Координирали сте проект по сроеж на оптичен кабел София – Скопие. Колко време отнема реализацията на подобен проект и къде са „капаните“, рисковите моменти?

Проектът беше завършен в рамките на 2 години. Ако всичко се извършва по план и по закон, не би трябвало да има капани. Проблемът е, че в този случай продължителността на проекта в регион, който все още не е синхронизиран с европейски  регулации ,трудно може да бъде предвидена – 5-10 години, дори повече. Бизнесът не може да чака толкова и се работи за преодоляване на трудностите на момента, на етапа, на който се появяват. Например строеж в участък, за който все още не е издадено разрешение и паралелно работа по узаконяването на този строеж.

В момента работите по нов голям проект с турската телекомуникационна компания Тюрк Телеком за изграждане на оптична магистала до Тирана. Как спечелихте този проект?

След покупката на дял от Албтелеком, Тюрк Телеком има интерес от сухоземна връзка до Албания. Съществуващата до момента връзка е само през морски кабел, което е несигурно и рисково решение. Когато познаваш добре проблемите на клиента, е лесно да предложиш решението им.

Наскоро посетихте курс на New Horizons за Project Management Professional (PMP). Какви са отзивите ви за обучението?

Повод да се включа в курса беше желанието да разширя и приложа натрупаните в тази насока до момента знания и опит. Обучението за PMP е комплексно и дава по-различен подход към управлението на проекти. Смятам, че курсът ще бъде полезен на много колеги от телеком и ИТ бранша и бих препоръчал да отделят време за участие в подобно обучение.

Благодаря ви за този разговор. Желая ви успех.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *