Борис Гончаров: Целта на хактивизма е промяна в системата

През месец октомври 2012 г. в София беше проведен вторият „Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа“ – най-голямото събитие в областта на киберсигурността в региона. Лекцията на Борис Гончаров „Хактивизъм: Защото те не харесват Системата” стана повод за гостуването му на прeдаването „Темида“ на телевизия Bulgaria on Air.

Някои акценти от интервюто:

Хактивизмът е сложно политическо явление. Хактивистите имат много ясна политическа платформа. Те отстояват определени идеали, борят се за правата си и искат да изразят мнението си в обществото по един по-различен начин.

Хактивизмът отразява времената, в които живеем днес. В основата на възникването му са динамичните икономически промени, сложните политически процеси в Европа и света, и по-конкретно кризата от 2008 г. По-далечните корени на това явление можем да търсим в събитията от 11 септември, след които в Америка и в някои европейски държави бяха предприети законодателни инициативи, водещи до ограничаване на свободата и нарушаване на личното пространство на гражданите.

Търсенето на нов модел на социален живот или на нова политическа система са само част от идеологията на хактивизма. Целта е промяна в системата.

За организираност на групи в хактивизма не може да се говори. Обединява ги само начинът на комуникация и технологиите. Изпълнението на атака от типа на Distributed Denial of Service (DDoS) например, е свързано със сложна организация, тъй като изисква координация във времето – в точно определен момент да се извърши точно определено действие. По никакъв начин обаче не може да се каже, че това е организирана група. Самата идея за Anonymous е да бъдат абсолютно независими един от друг и това, което ги обединява, да бъде конкретна цел или конкретна идея.

Вижте цялото интервю с Борис Гончаров:

Boris GoncharovБорис Гончаров (CISSP, ISSMP, CEH, CEI) е директор Информационна сигурност и информационни технологии в Г4С Секюър Сълушънс и инструктор по информационна сигурност в New Horizons Bulgaria. Лектор е на редица водещи конференции по информационна сигурност, сред които: I-4 Berlin, Infosecurity Europe, Infosecurity Russia, European Data Centre Dialogue и др.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *