Джордж Кемерлинг: PRINCE2 издига управлението на проекти на по-високо ниво на зрялост

Джордж Кемерлинг провежда обучения от 1997 г. по теми като ITIL, PRINCE2, LEAN-IT, Sourcing Governance (SGF). Обучава също за меки умения (soft skills) и се забавлява с провеждането на симулационни игри. Споделя, че най-търсени в Европа са курсовете за ITIL и PRINCE2, а LEAN-IT е „изгряващата звезда“. Основната му сфера на дейност са консултациите. Водил е обучения и е извършвал консултации в почти всички европейски страни, както и в Канада и САЩ. Джордж Кемерлинг беше в София по покана на New Horizons Bulgaria, за да проведе курс за PRINCE2.

Г-н Кемерлинг, има ли разлики между курсистите в България и тези в другите европейски страни?
Да, разлики съществуват, но времето, което прекарах в България, беше твърде кратко, за да успея да ги формулирам. Мога да дам пример с курсистите в Германия и Англия – докато по време на упражнения германските курсисти искат да знаят дали техният отговор е правилен, английските курсисти винаги питат дали отговорът им е оригинален.

Как започнахте да водите курсове за PRINCE2?
Преминах през обучението и темата много ми допадна. Много често ръководя проекти за клиенти и открих, че мога да използвам практическия си опит за подобряване на обученията.

[pm]?Какви са предимствата на PRINCE2 в сравнение с другите методологии за управление на проекти?
PMI и PMBOK са насочени към професионалисти в сферата на управлението на проекти, които искат да придобият знания и умения. След това те структурират проектите по свой собствен начин. PRINCE2 е рамков модел за организациите, който те прилагат като стандартизиран подход. PRINCE2 е мощен инструмент, който издига управлението на проекти в една организация на по-високо ниво на зрялост.

Има ли разлики в начина на прилагане на PRINCE2?
Компании, които изпълняват проектите, за да спечелят договор с фиксирана цена, използват PRINCE2 по различен начин от компаниите, които изпълняват свои вътрешни проекти. Една от трудностите при договор с фиксирана цена е това, че липсва достатъчно време за адекватно предварително планиране. След като договорът е спечелен, ти вече реално изоставаш в обхвата, времето и разходите на проекта още преди да можеш да провериш в детайли дали можеш да ги постигнеш. PRINCE2 дава много добри съвети за справяне с тези предизвикателства.

Кои са грешките, които дори опитните проджект мениджъри не могат да избегнат?
При проектите основната трудност идва от работата с хората, които възлагат проекта. Те имат навик да делегират задачи, без правилно да разбират как се извършва работата. Липсва им разбиране на PRINCE2. Много от опитните ръководители на проекти в наши дни се оплакват от ролята на тези хора и от липсата на знание при тях. Точно за това имаме упътване и курс за управление на проекти.

Кои са трите неща, без които не може един ръководител на проекти?
Хм, сложен въпрос. Ум, знания и умения.

Кои места в Амстердам не трябва да пропускаме?
Зависи от възрастта ви. 🙂 Има много хубав клуб на площад „Рембранд“, много ресторанти в центъра на града, пивоварната на Heineken, пазара Albert Cuyp, музея на Ван Гог, къщата на Анна Франк, можете също да попътувате с лодка, да хапнете в индонезийски ресторант (Sama Sebo)…

Разбрахме, че Ви предстои пътуване до Антарктида?
Моята приятелка искаше да отидем и мисля, че ще е много романтично. През януари там е лято. Винаги съм мечтал да плавам с покрай Нос Хорн. Плановете ни са да пуснем котва и три седмици да обикаляме с малки лодки, наблюдавайки дивата природа. Снимки може да видите тук.

Благодаря за този разговор. Надявам се скоро отново да се срещнем на твърда земя в София. 🙂

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *