Хард дискът на копирните машини – златна мина за кражба на данни

Колко пъти сте правили копие, принтирали сте или сте сканирали документи, съдържащи лични данни или важна вътрешнофирмена информация? Вероятно хиляди. А колко пъти сте се замисляли, че тези действия могат да доведат до кражба на идентичност или изтичане на фирмени тайни?

Договори, правни документи, резултати от медицински изследвания, фирмени анализи, нови идеи и разработки, бизнес планове и други документи, съдържащи поверителна информация, могат да бъдат обект на зложелателни действия, които нямат нищо общо с хартиения носител.

Модерните мултифункционални копирни машини, които се използват в почти всеки офис, обединяват решения за копиране, сканиране и принтиране на документи. Те реално са компютри, които могат да съхраняват на хард диска си цифрово копие от абсолютно всеки преминал през тях документ. При част от машините тази опция е избрана по подразбиране, което крие риск за сигурността на данните.

Колко трудно е да се извлече лична информация от хард диска на копирна машина? Всъщност е съвсем лесно, твърдят експертите по разследване на цифрови престъпления. Допълнителна „екстра“ за потенциални зложелатели е фактът, че офисните копирни машини обикновено са свързани в мрежата и съдържат също допълнителна информация като имена, имейли на потребителите и др.

Как да предпазите важната информация?

1. Избягвайте да използвате публични машини за копиране, принтиране или сканиране на документи, съдържащи поверителна информация.

2. Когато купувате копирна машина, уверете се, че тя отговаря на установените стандарти и поддържа функции за криптиране на информацията, която отива на хард диска и за изтриването й. Решенията на HP например са съответно High-Performance Secure Hard Disk за криптиране на информацията и функциите“Secure File Erase”, “Secure Storage Erase” за сигурно изтриване на файлове. Те обаче не са активирани по подразбиране и не са налични за всички модели на производителя.

3. Когато решите да извадите от употреба копирната машина, най-сигурното решение остава физическото унищожаване на хард диска. Другите варианти – да оставите диска при вас на съхранение или да поискате от доставчика да заличи информацията на него – оставят вратички за злонамерени действия.

4. И не на последно място, следете за спазването на базисните правила за сигурност в офиса, сред които: контрол на достъпа до копирната машина, идентификация на потребителите, различни нива на достъп до настройките и функционалностите, унищожаване с шредер на излишните хартиени копия и пр.

Допълнителна информация:
HP Hard Drive Data Security
The truth about copier hard drives

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *