Windows 8 и Windows Server 2012 – все по-близо на хоризонта

Майкрософт направиха поредната крачка към окончателната версия на позната като Windows 8, бъдещата операционна система. Това стана с излизането на Windows 8 Release Preview както и на сървърната версия Windows Server 2012 Release Candidate. Обикновено RC (release candidate) e  последната бета преди оповестяване на официалната версия. Появата на Windows 8 Release Preview в края на месец май, толкова скоро след предишната бета , подсказва намерението на MS да зарадва своите потребители с нова операционна система още преди края на годината.

Що се отнася до функционалност, в новия рилийз  няма фундаментални разлики спрямо февруарската бета и като цяло стратегията на Майкрософт остава същата.

Клиентската версия (за сега все още с името Windows 8 ) ще се бори агресивно с конкурентите от Apple и Google при таблетите, като основните промени в Release Preview са  именно в насока по-лесно управление и по-пъргав интерфейс за тъчскрин устройства.  Добро ревю на по-важните промени в Release Preview на  Windows 8 може да намерите тук.

Що се отнася до Windows Server 2012 RC – посоката също е ясна. Слоганът, който Майкрософт използва за да опише новия Windows Server – „Cloud optimized your IT“ –  подсказва, че усилията на разработчиците от Редмънд са били насочени към оптимизирането на Windows Server 2012  в посока виртуализация и облачни услуги, както като хост, така и като VM  операционна система . Поддръжката на 320 логически процесора за хост и 64 виртуални процесора за виртуалните машини, както и възможността за добавяне на до 4 TB оперативна памет на хоста, са ясна заявка за целите, които тази операционна система си поставя в надпреварата си с преките конкуренти от VMWare и Xen.

Ако искате да пробвате  RC  версиите на Windows 8 и Windows Server 2012, може да ги свалите от официалния сайт на Microsoft, като любопитна екстра е възможността да сканирате предварително, текущата си конфигурация и така да разберете, кои приложения ще се подържат в новия Windows 8 и с кои евентуално бихте имали проблеми.

Windows Server 2012 Release Candidate е наличен за изтегляне от тук:  http://technet.microsoft.com/en-us/evalcenter/hh670538.aspx

Windows 8 Release Preview е наличен за изтегляне от тук:  http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/download

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *