Курс Linux Professional Institute Certification (LPIC) 102 – какво да очакваме?

От 9 до 13 юли 2012 г. New Horizons Bulgaria ще проведе курс Linux Professional Institute Certification (LPIC) 102 с водещ Веселин Табаков, Мениджър Информационна сигурност в SSI. Курсът подготвя за сертификационен изпит LPI 102, който е един от изпитите, необходими за придобиването на базисното ниво на Linux сертификацията LPIC-1.

За водещия Веселин Табаков:
Веско Табаков притежава следните сертификати към LPIC: LPIC-1, LPIC-2, LPIC-3. Той има дългогодишен опит с Linux, HP- UX, Sun Solaris, Linux RedHat, Linux SUSE. Сред ключовите му компетенции влизат също: програмни езици (C#, Visual Basic, SQL,perl, bash, C/C++), системи за управление на бази данни (MSSQL, МySQL, MS Access), защита на информация (Firewalls, антивирусни и антиспам решения, криптиране на данни, защита на комуникационни канали) и др. Мениджър Информационна сигурност в SSI.

Веско, опиши накратко курс LPIC 102.
Това е базов курс за „сприятеляване“ с Linux – за разликите в терминологията, технологията и начина на развитие на конкретната операционна система. В темите на курса са застъпени основата и базовите познания за всеки, който проявява интерес към тази ОС. Всеки, който е виждал компютър, например, си представя какво е „шорткът“, но я да обясни какво е link. Курсът е базата, на която всеки трябва да стъпи, за да върви напред. Той ще му позволи да се съсредоточи върху конкретиката, без да се налага да се връща назад и да разучава базови възможности.

За кого е този курс?
Курсът е подходящ както за начинаещи, така и за напреднали администратори. Едните получават базовите познания по конкретната операционна система, а вторите канализират и припомнят отдавна забравени моменти. Идеята на курса е да помогне на двете групи да излязат с разбиране за всички базови аспекти на операционната система.

Какъв предварителен опит и знания трябва да имат курсистите?
По мое мнение никакви – и колкото по-никакви, толкова по-добре. Обикновено всички са виждали ОС, като MS Windows, и за мен това е достатъчно, за да правим паралелни примери, с които да онагледим разликите и приликите. Ако в групата има хора с опит, се опитвам да ги накарам да помагат на останалите да учат, а за самите тях има бонуси като за напреднали.

Как протича обучението?
Обучението протича на два етапа. По време на курс LPI 101 повече показвам и разказвам, като там има отделен един ден в края за задача, обхващаща целия материал. А при курс LPI 102 индивидуалните задачи са много на брой, с което се стремя да илюстрирам всичко, което сме взели като материал, плюс припомняне на стари знания. Този подход позволява надграждане на знанията постепенно и атакува въображението на курсистите за решаването на различни задачи. Така те се научават да мислят самостоятелно и често получаваме „свежи“ решения на някои тривиални проблеми.

Кои са най-интересните теми в курса?
Всички са интересни и без тях не може, но курсистите най-силно се впечатляват от мрежовите възможности, от скриптовете и от някои мрежови услуги, с които сме свикнали, например DNS, MAIL, SHARING.

Кои са най-трудните модули? 
В този курс най-трудно е програмирането на SHELL скриптове. Проблемът на голяма част от курсистите е липсата на опит в програмирането. Очевидно е, че това е нещо, което трябва да бъде променено в средното и висшето образование. Оказва се, че обяснението на променлива, стойност на променлива, област на действие, логика при изпълнение са все неща, по които голяма част от курсистите нямат необходимата подготовка и именно поради тази причина аз наблягам на тях.

Каква част от обучението е практическа работа?
50:50 като се опитвам да дам много практически задачи от живота

Кои са основните знания, които ще имат курсистите след края на обучението?
Основната цел е в края на курса курсистите да имат увереност, да боравят с ОС, без да се притесняват и да са в състояние да направят следващата крачка – взимането на изпита LPIC-1.

Какви следващи стъпки препоръчваш?
Много работа с Linux и подготовка за LPIC-2

За допълнителна информация за курс Linux Professional Institute Certification (LPIC) 102 потърсете консултант на New Horizons Bulgaria на тел.: 02 4210040 или email: office@newhorizons.bg.

Интересувате се от курса? Пишете ни!

  Бързо запитване

  Вашите имена *

  Вашият Email *

  Вашето съобщение *

  captcha

  2 Коментари

  Добавете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *