ИТ сферата се променя. А вие?

Били ли сте свидетели как с идването на нова технология тясноспециализирани ИТ специалисти внезапно биват изтласкани от пазара на труда?

Следвайки динамиката на технологичните промени, пазарът на труда в ИТ сферата се променя и след 5 години се очаква картината да бъде коренно различна от тази, която познаваме днес. Бъдещето на ИТ в организациите ще се характеризира с по-малки ИТ отдели, аутсорсинг на много функции, по-малко чисто технически длъжности и по-обширни длъжностни характеристики, необходимост от хора, запознати с голям брой технологии, изискване за добри комуникационни умения, стратегическо и аналитично мислене.

Според годишното проучване Salary Survey 2012 на Computerworld.com, през последната година се наблюдава най-голям ръст в търсенето на умения, свързани с нови технологии, като мобилни, безжични и комуникационни системи, cloud computing, уеб сигурност. Наемащите мениджъри очакват от ИТ специалистите да поддържат актуални уменията си, свързани с базисните технологии, но също така да познават нововъзникващите технологии и да разбират бизнес стратегията на организацията, в която работят.

Кои са най-важните неща, които ще Ви помогнат в променящата се среда? Първото е умението да управлявате собствената си кариерата. Второто е волята да продължавате да се развивате и учите непрекъснато.

Управлявайте собствената си кариерата

В индустрия, която никога не спира да се променя, доминиращите днешния пазар технологии неизменно вървят към своя залез. Затова първият въпрос, който трябва да си зададете, е: „Колко дълъг ще бъде животът на сегашните ми знания?“. Определете къде уменията Ви ще имат най-добро приложение в бъдеще и къде се намират спрямо жизнения цикъл на 3 типа технологии: нововъзникващи, доминиращи и отмиращи. Трябва да бъдете много внимателни къде насочвате времето и енергията си, за да не се озовете в „глуха линия“ с технология, която скоро ще излезе от употреба.

Следващият въпрос, който трябва да си зададете, е: „Предлага ли организацията, в която работя, възможности за развитие? Има ли потенциал за растеж?“. Рано или късно ще се наложи да направите избор – да се обвържете с дадена компания и индустрия или с определен набор от умения. Ако имате интерес към конкретна технология и искате да се специализирате в нея, ориентирайте се към компании, в които Вашите умения са най-търсени и ценени – напр. аутсорсинг компании, доставчици на услуги или се насочете към консултантска дейност. В случай че искате да бъдете част от конкретна организация или индустрия, работете върху подобряване на бизнес уменията си, за да можете да обяснявате и демонстрирате ползите, които Вашата дейност носи на компанията. Полезни ще Ви бъдат добрите аналитични и комуникативни умения, както и уменията за работа в екип.

Никога да не спирайте да учите

Техническите умения на специалистите, които работят години наред в дадена организация, обикновено не се развиват със скоростта, с която се променят технологиите. Компании, които се нуждаят от хора с умения в „горещи“ области като облачни технологии, сигурност и разработка на приложения за мобилни устройства, често предпочитат да наемат външни специалисти с доказана експертиза, отколкото да отделят време и средства за обучение на хора вътре в компанията.

Когато става въпрос за собственото Ви професионално развитие и израстване, не разчитайте единствено на компанията, в която работите. Натрупаният богат практически опит сам по себе си не е достатъчен – необходимо е да опреснявате и разширявате знанията си, както и да отделяте време за подготовка за сертификационни изпити.

it skills gapАко се чувствате комфортно в настоящата си роля, това е знак, че трябва да поемете инициативата и да излезете от състоянието на летаргия. Няма гаранция, че уменията, които имате и са Ви необходими днес, ще бъдат приложими и утре. Успехът идва по-често при тези, които успяват да излизат извън зоната си на комфорт.

Дори да имат практика са обучават и сертифицират служителите си, повечето компании ще Ви подготвят за това, което е необходимо за тях… А това не са задължително знанията, които ще бъдат ценни за Вашата кариера в дългосрочен план.

Ако обученията, на които Ви изпраща компанията, са върху доминиращите технологии, Вие сами трябва да търсите начини да се запознавате и експериментирате с нови технологии. При едни и същи външни условия по-успешни са тези специалисти, които са превърнали ученето в стил на живот, дори ако това става за сметка на собствени ресурси (време, средства).

Казано накратко:
• Направете управлението на кариерата Вашето основно умение;
• Търсете обучение и сертификация;
• Стремете се да разрешавате бизнес проблеми, не технически проблеми;
• Развивайте т.н. „меки умения“, като комуникация, работа в екип, пр.;
• Отдайте се на една индустрия и развийте бизнес умения;
• …или задълбочете техническата си експертиза и работете за аутсорсинг комапния или доставчик на услуги;
• Помислете за консултантска дейност.

Изт.: Computerworld.com

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *