Моята ИТ кариера: Готови ли са студентите за работа в ИТ?

На 3 февруари приключи студентският конкурс Моята ИТ кариера. Във втория кръг взеха участие 15 финалисти, двама от които се включиха онлайн, поради невъзможност да присъстват лично.

Първа награда журито отреди на Красимир Минев от Икономически университет – Варна, който след броени започва своето обучение за избрания от него кариерен път – MCITP: Server Administrator. Втора и трета награда получиха съответно Божидар Петков от Технически университет – София и Михаил Петров от Пловдивски университет „Пайсии Хилендарски“.

My IT Career KrasimirMy IT Career BojidarMy IT Career Mihail

Впечатлено от ентусиазма на участниците и решимостта им да успеят, журито реши да даде пет поощрителни награди, вместо първоначално обявените три. 7 дни неограничен достъп до над 1600 онлайн курса в учебния портал на New Horizons получиха Теодоси Гинин, Мирослав Джоканов, Пламен Петров, Владо Тренески и Росица Минчева. (Вижте снимки)

Освен въпроси, свързани с кариерното развитие в ИТ сферата, участници и жури коментираха актуални за бизнеса теми като: „Трябва ли един мениджър в сферата на ИТ да бъде ИТ?“, „Зависима ли е професионалната етика от бизнес интересите?“, „Синоними ли са информационна сигурност и ИТ сигурност?“ и пр.

Ето какви наблюдения и препоръки споделиха след края на конкурса членовете на комисията:

Nikolay PenevНиколай Пенев
Управител на New Horizons Bulgaria

„Няколко са препоръките, които бих дал на студентите, които са се насочили към ИТ:
Когато завършите, ако все още нямате опит по специалността, ще ви бъде по-трудно да намерите работа, отколкото докато следвате. По време на следването можете да си позволите да работите без или срещу минимално заплащане, като това ще ви даде много предимства в бъдеще.

Не чакайте на готово лекциите в университета да ви дадат всички необходими знания. Четете допълнително колкото се може повече и то в аванс, за да изпреварвате преподаването на учебния материал.
Ако искате дълготрайни знания, които ще са ви полезни в бъдеще, не разчитайте само на краткотрайната памет, която ще ви осигури взимане на изпитите през сесията. Четете и бъдете активни през целия семестър.

Бъдете в крак с новостите и тенденциите в ИТ сферата. Подберете реномирани онлайн портали и се абонирайте за техните анализи.
Стремете се към развитие непрекъснато. Всяка седмица си задавайте въпроса: „Тази седмица станах ли с 1% по-добър в своите знания и умения?“

Pavel Kopchev AdeccoПавел Копчев
Старши технически консултант по подбор в Adecco Bulgaria

„Хареса ми това, че всички участници, с които се срещнахме, са силно мотивирани, знаят защо са се насочили към ИТ сферата и донякъде са наясно с това, което се случва на пазара. Повечето от тях търсят реализация в България, а някои имат силно желание да променят нещата, които не харесват.

Това, което сякаш не им достига все още, е крайната цел – те знаят посоката, но не знаят къде точно искат да стигнат. Причините можем да търсим в бързата динамика в ИТ сектора и липсата на опит за тези, които все още не са започнали работа.
Някои от младежите са силно амбициозни и са си поставили за цел набавянето на престижни сертификати и дипломи. Само по себе си обаче това не е достатъчно. Ако не започнат да практикуват, ако не се гмурнат в реалната работа, никога няма да разберат как в действителност се случват нещата.“

Boris GoncharovБорис Гончаров
Директор Информационна сигурност и информационни технологии в Г4С Секюър Сълушънс

„По отношение на сигурността видях няколко неща. Младите хора или са прекалено фокусирани върху техническия аспект на сигурността, или нямат цялостна концепция за сигурността като такава. Поради ограниченото схващане на сигурността, нямат настройката за това какво биха вложили от собствените си ресурси и време, не могат да имат ясна представа какво трябва да направят, за да се развият професионално в тази област.

Препоръката ми е: Опитвайте се да надхвърляте рамките на всичко, което ви е известно за сигурността. Четете много, търсете информация непрекъснато, развивайте широк спектър от умения. Можете да се специализирате в определен аспект на сигурността – напр. мрежова сигурност, ИТ сигурност, пр. Съветът ми обаче е да не го правите – развитието на информационните технологии не налага тясно специализиран подход, дори напротив.

След като целта ви е информационната сигурност, не започвайте каквато и да било работа, защото това ще ви отклони и забави. Сигурността има много аспекти – търсете работа в тази насока. Дори с физическа сигурност да се занимавате първоначално, важното е работата да има допирателна с тази сфера и да ви обогатява.

Бъдете готови на непредвидима динамика на това, което трябва да правите. Това, което знаете днес, утре вече няма да е актуално. В информационната сигурност нещата се променят непрекъснато и драстично, дори повече отколкото в ИТ.

Вместо заключение….
За всички въвлечени лица от страна на организаторите Моята ИТ кариера беше една вълнуваща инициатива.
Беше удоволствие да се срещнем и разговаряме с всеки един от вас и се надяваме да сме ви били полезни!
Желаем ви много успехи и ако имате въпроси, вече знаете къде сме 🙂

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *