Интензивен курс 6294 Planning and Managing Windows 7 Desktop Deployments and Environments – какво да очакваме?

Planning and Managing Windows 7 Desktop Deployments and Environments6294 Planning and Managing Windows 7 Desktop Deployments and Environments е популярен курс за Windows 7 администратори. Той е част от подготвката за сертификационен изпит 70-686: Pro: Windows 7, Enterprise Desktop Administrator. За курса и изпита разговаряме с Дарин Йончев, старши инструктор в New Horizons, и Емил Маринов от Innova Services, преминал курса по интензивна, 4-дневна програма.

За кого е курс 6294 Planning and Managing Windows 7 Desktop Deployments and Environments?

Дарин Йончев: Курсът е за хора, които отговарят или ще отговарят за преминаването към Windows 7 на работните станции в техните организации. Това обикновено са системни администратори или по-горни нива на техническа поддръжка.
Преди да запишат курса, е добре да имат опит като потребители на Windows 7, както и да са запознати с основните мрежови услуги и протоколи (Active Directory, DNS,DHCP, TCP/IP). Предимство e наличието на предишен опит с операционната система Windows Server 2008, както и System Center Configuration Manager 2007.
Курсът е интересен за хора, които отговарят за повече от 10 работни станции и имат желание да оптимизират процесите по внедряване на Windows 7, както и за ИТ специалисти, на които им се налага да извършват чести инсталации или преинсталации на работни станции или мобилни компютри, работещи под Windows 7.

Кои са най-интересните за курсистите теми?

Дарин Йончев: Интересът е предизвикан главно от практическото приложение на инструментите, разглеждани по време на курса. Така например, студентите харесват продукти от типа на WDS, който позволява инсталиране на операционната система през мрежата. MDT пък дава възможност за автоматизиране на конфигурационните задачи, които следват (регионални настройки, инсталация на софтуерни пакети, прехвърляне на потребителските настройки от предишната им работна станция). Също така курсистите намират за любопитни функционалностите, които предлагат ACT и MAP. Затруднения най-често изпитват при Zero Touch Installation сценария, главно поради нуждата от познания върху System Center Configuration Manager 2007. Програмата на ускореното обучение се съобразява именно с полезността и приложимостта на отделните инструменти при различните сценарии.

Къде са поставени акцентите в интензивната, 4-дневна програма на курса?

Дарин Йончев: Акцентът на обучението е върху инструмeнтите и методите за автоматизирано инсталиране на Windows 7 в корпоративна среда. Работим основно с безплатните инструменти от Microsoft – Microsoft Assesment Toolkit, Windows Automated Installation Toolkit, Windows Deployment Services, Sysprep, Microsoft Deployment Toolkit. Също така обръщаме внимание върху мигрирането на потребителските настройки, като използваме основно USMT и Windows Easy Transfer. Дискутираме и проблемите за съвместимостта на приложенията и как те могат да се отстранят с помощта на Application Compatibility Toolkit.

От каква допълнителна подготовка имат нужда курсистите след края на обучението, за да се сертификацират?

Дарин Йончев: Започвам отзад напред. Да, има хора, който след преминаване на курса успешно издържаха изпит 70-686. Но искам да подчертая, че самото обучение не ви гарантира взимането на изпита. Курс 6294 Planning and Managing Windows 7 Desktop Deployments and Environments помага и улеснява, но отговорността за успешната сертификация е персонална на всеки един курсист. Ако сте мотивиран и отделите достатъчно време и енергия по време на обучението, ще са ви необходими максимум една-две седмици допълнителна подготовка с материалите от курса, за да издържите успешно изпита. Това време е ориентировъчно и зависи от предварителната подготовка и опит на всеки един курсист. Разбира се, дори и след приключване на обучението всеки студент е добре дошъл за допълнителна консултация или въпроси върху материята на курса.

Важно е също да отбележа, че целта на курса е не просто да си вземете изпита, а да знаете и можете повече, за се справяте по-бързо и по-лесно с предизвикателствата, пред които се изправяте на работното ви място.

Emil Marinov Емил Маринов се занимава с информационни технологии от близо 20 години, над 10 от които професионално. Работата му е включвала както потребителска поддръжка, така и работа с комуникационно оборудване и Windows и Linux сървъри. В момента работи като специалист информационни технологии в Innova Services. Основните му отговорности са свързани с осигуряване на безпроблемна работа на клиентите на фирмата.

Г-н Маринов, Вие преминахте интензивно 4-дневно обучение в New Horizons за курс 6294. Откъде дойде необходимостта за това обучение?

Емил Маринов: Нуждата от преминаване през това обучение е както моето желание да се усъвършенствам, така и желанието на работодателя, за когото работя, да бъде в крак с новостите и същевременно покриване на необходимите стандарти за работа

Какви са впечатленията Ви за инструктора?

Емил Маринов: Впечатленията ми за Дарин Йончев са, че е добър специалист и лектор. Отзивчив за въпроси по материята и извън нея. Говори увлекателно и споделя личен опит, което е много полезно.

Положихте успешно сертификационния изпит 70-686: Pro: Windows 7, Enterprise Desktop Administrator. Колко време Ви отне подготвката?

Емил Маринов: Като цяло изпитът не представляваше особена трудност за мен, но определено включва „подводни камъни“, които изискват по-различен начин на мислене. Подготовката ми отне около седмица, но част от необходимите ми знанията бях придобил при работа с предишни версии на софтуера.

Каква е препоръката Ви към Ваши колеги, на които предстои да положат този изпит?

Емил Маринов: Препоръката ми към всички, които мислят да се явят на този изпит, е да не разчитат само на теоретични знания, а да се опитат да ги приложат на практика, най-малкото във виртуална среда.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *