Виктор Борисов, Технически университет – София

Днес се навършват 3 години, откакто работя в IT средите. Казвам се Виктор. На 15-ти януари 2009 ме назначиха като специалист техническа поддръжка в Орбител. Още бях ученик в 12-ти клас. Локалната Cisco академия на нашето средно училище -ТУЕС ми даде необходимите знания, за да започна. Не пропускам и факта, че решиха да ни се доверят. С един от най-добрите ми приятели започнахме едномесечен стаж. Обещаха ни да назначат един от нас в края му. Повярваха и на двама ни.

На новото място се срещнах с невероятни професионалисти, сдобих се с много нови приятели и най-важното – светът на мрежите отвори врати за мен. Наистина имах теоретична идея как се случват нещата, но на практика разбрах, че зад машините винаги има човек. Научиха ме да общувам, да бъда професионалист. Изповядваше се политика, че с голямата сила идва и голямата отговорност. От първия ми работен ден ми бяха предоставени административни права за всички услуги. След като натрупах малко опит се сертифицирах успешно като CCNA. 2 години на чудесна работна атмосфера и много нови открития.

След това започнах търсенето. Подавах документи в различни фирми, проведох първото си интервю на английски, почуствах се желан и търсен. Отказах няколко оферти. На 8-ми декември 2010 телефона ми иззвъня. Беше 5 часа следобяд. Бях втори курс студент в Техническия университет, специалност „Компютърни мрежи“. Макар и почерпен, успях да разбера, че съм поканен на второ интервю за Младши инженер мрежова поддръжка в HP България на другия ден. Седмица след това получих предложение, което приех. Започнахме съвсем нов екип – бяхме 5-ма. В момента сме 40.

Мащабът на проектите, по които се очакваше да работя, надминаваше и най-смелите ми очаквания. Използваха се технологии, за които не бях и чувал: Cisco – ASA, Checkpoint, loadbalancer-и, WAN accelerator-и. Tопологиите се състоят от хиляди устройства на различни производители. Имаше дизайнерска документация, включваща детайлни карти и обяснения. Започнах да попивам бързо необходимите ни знания – не само технически, но и чисто процесуални. Дойде и първата работа с нейните добри и лоши страни. Сближих се с новите колеги, които също се оказаха чудесни специалисти и хора. Обучавахме се взаимно. Записаха ни на различни курсове. Започнах да работя с хора от целия свят. Година след това вече мечтая за позиция по нагоре в йерархията. В процес съм на постигането на тази цел. Вече започнах своята CCNP сертификация с успешно положен SWITCH изпит. Изучавам Cisco ASA и F5 loadbalancer-и усилено и гледам смело напред. Надявам се до края на годината да съм постигнал своята цел, като все така успешно съчетавам работата с учението в университета ми.

Популярността е един от критериите за оценка на публикациите. Подкрепете Виктор, като споделите публикацията му чрез бутоните за социални медии, разположени непосредствено под заглавието.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha