Мирослав Джоканов, СУ „Св. Климент Охридски“

Здравейте, казвам се Мирослав Джоканов, на 24 години съм. Живея в София.

ДНЕС
Днес съм софтуерен инженер с 3-годишен опит. Работил съм в 3 ИТ компании, настоящата е VMware. Работил съм в почти всички етапи от жизнения цикъл на софтуерната разработка – от feasibility оценка на иновативни ИТ идеи, през запознаване с конкретна бизнес област, анализ на бизнес процеси, извличане на изисквания, валидация на прототипи, проектиране на бази данни, софтуерни архитектури, имплементация, верификация (авт. тестване) до внедряване и обучение на служители.
В образователен план (без допълнителните сертификати) имам 4 тапии – две от СУ (бакалавър по „Софтуерно инженерство”, магистър по „ИТ услуги” предстои да завърша през март), две от UC Berkeley и Babson College (по предприемачество и бизнес обучение).

УТРЕ
Едно от нещата, което ме влудява в България, е масово посредственият мениджмънт на средно ниво. Има много добри програмисти, но обикновенo проектните мениджъри си нямат хал хабер от това как да планират адекватно, как да проследяват изпълнението и как да мотивират своите служители да се раздават. Като цяло липсват меки умения и процесно мислене в масовия случай. PM-ите, за които не се отнасят тези критики, се надявам да не се обидят.

Основна причина за този организационен феномен (некадърни мениджъри) според мен е неразбирането на висшето ръководство, че един технически специалист, макар и лоялен към компанията (което е доказвал в продължение на 10-15-20 години) е неспособен да ръководи екипи, ако не му се осигури подходящо обучение по проектен мениджмънт или ако самото лице не е подходящ за ръководна длъжност по една или друга причина (липса на меки умения, силно конфликтен характер, нежелание да промени начина си на мислене и др.).

Така стигаме до там да виждаме все повече програмисти, които са станали мениджъри на екипи, не защото притежават нужните умения и опит, а само защото са в съответната компания от твърде дълго време и освен това ръководството на организацията възприема като естествено кариерното развитие „старши технически експерт -_ проектен мениджър”. Е, аз имам особено мнение по въпроса.

Моята цел е „утре” да стана най-добрият ИТ мениджър в страната, а защо не и в EMEA региона 🙂 И тогава от позицията на авторитета си да мога да защитавам още по-силно твърдението, че не всеки технически експерт става за мениджър и че двете функции застъпват коренно различни умения.

ПЪТЯТ
Пътят се върви отдавна. В глобален план очаквам скоро да се инициира годишна награда „Най-добър ИТ мениджър в България”. В личен план ми остава да взема още една магистратура в областта на проектния мениджмънт или напрво едно MBA. Скоро ще дойде време да започна и по-фокусирана подготовка по PMP, ITIL (или CMMI) сертификации.

В този ред на мисли бих желал да обясня мотивацията си да участвам в настоящето състезание, което между другото е страхотна инициатива, която предполагам ще накара много млади колеги да начертаят поне мисловно своя професионален път.
Участвам в това състезание, не защото желая да ставам sysadmin или security officer (което всъщност е много е интересен и предизвикателен път, но просто този, който аз съм избрал е различен), а защото бих се радвал да взема някоя от поощрителните награди – достъп до курсовете в Learning Point, и по-конкретно PM-ските или organizational process курсовете (ITIL, CMMI).

Популярността е един от критериите за оценка на публикациите. Подкрепете Мирослав, като споделите публикацията му чрез бутоните за социални медии, разположени непосредствено под заглавието.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha