Борислав Даскалов, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“

Здравейте,

Студент съм 3-ти и 4-ти (уча 2 години за една) курс „Информатика“ задочно в ПУ „Паисий Хилендарски“, Факултет по математика и информатика. На 27 години съм. Работя като старши системен администратор в една голяма фирма. Внедрил съм една система, която позволява независимостта на използване на операционна система. В момента работят с 80 Линукса, 20 Windows XP, VMware ESXI 5.0, който ползвам за основен сървър. Два Widows2003 и софтуерен рутер, който е на FreeBSD.

Още от малък компютрите са ми страст, първо започнах с играене на игри, използване на програми за редактиране на игрите, правене на карти (star craft, war craft, counter strike и др.) След това заминах за Испания за 5 години (2003-2008). Много исках да уча там, но нямах пари и реших да си дойда в България и да запиша Информатика, тъй като имам голямо желание за развитие и образоване в ИТ сферата. Но не беше това, което си представях, или поне ми се искаше. Нивото ни на образование е много ниско – всичко, което съм научил и уча, е по метода на проба-грешка. Правил съм си всякакви експерименти с почти всички операционни системи, тествал съм доста програми и установих, че без програмиране няма как да се развивам още. Започнах да уча C/C++, Java и C Sharp. Първоначално пишех малки програмки на C/C++ и Java, в момента пиша програми на C Sharp.

След като завърша бакалавър, мисля да запиша магистратура „Управление на ИТ проекти“ и след това докторантура. Имам голямо желание за развитие, но съм в малък град и това не ми го позволява. Надявам се занапред да отида в София и да започна работа като програмист, след това проект мениджър и така за моя скромен житейски компютърен опит.

А сега ще ви разкажа за системата, която съм внедрил. Значи, тя е много простичка, винаги казвам: „В живота истинските неща са прости, но ние имаме невероятната способност да усложняваме нещата, като винаги си мислим, че не може да е толкова лесно и просто!!”. Значи, използвам терминални сесии под Windows 2003, клиентите се връзват и работят с терминални сесии на сървъра и му изплават ресурсите и сега идва въпросът: „Е, защо да ползвам терминални сесии, като почти всички програми ползват клиентска част, която използва ресурсите на локалният комп., а сървyрната част е база данни (в повечето случаi)?”
Отговорът е: 1) Oт финансова гледна точка, защото така се спестяват пари, като локалните станции не трябва да са на Windows, локалните станции може да са на всякакъв вид операционна система (Linux, FreeBSD, OpenSolaris…). 2) От администраторска гледна точка: по-голяма защита от вируси и по-голям контрол над Unix станциите. 3) Oт хардуерна гледна точка: локалните станции не зависят от хардуерната конфигурация. 4) Почти всички програми, които искат лицензи, за едно работно място под терминални сесии плащаш един лиценз и могат да работят колкото клиента си искат само с един лиценз – е и това ако не е готино!!! И като съберем 1-ва, 2-ра, 3-та и 4-та точка, се получава една независима система от хардуер и софтуер + икономия за Windows лицензи и други лицензи. Благодаря за отделеното внимание!

Популярността е един от критериите за оценка на публикациите. Подкрепете Борислав, като споделите публикацията му чрез бутоните за социални медии, разположени непосредствено под заглавието.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha