Условно форматиране в Excel (Conditional Formatting)

Функцията за условно форматиране в Excel позволява да анализирате и откривате конкретни данни по-лесно, като предлага изключително богата функционалност.

В тази статия ще ви запознаем с някои от функциите, които инструментът Conditional Formatting ни предлага.

Къде е по-топло?

В този пример сме взели средните температури за два български града и искаме да визуализираме по ясен начин разликите между месеците и градовете.
За да направим това, избираме Conditional Formatting – New Rule и настройваме опциите, както е показано тук:
conditional-formatting-1

Как се справят моите ученици/студенти?

Отново избираме клетките, които искаме да форматираме, и отиваме на Conditional Formatting – New Rule – Format all cells based on their value, където настройваме три иконки за горните 10%, долните 10% и всички останали.
conditional-formatting-2
Третият тип правила за форматиране Format only top or bottom ranked values прави същите изчисления с по-удобни настройки, но няма възможност за добавяне на иконки.

Влизаме ли в бюджета?

Друга възможност е да въведете формула за оцветяване на конкретни данни. В нашия случай сме задали правило, ако разходите надвишават парите, предвидени в бюджета, да се оцветяват в бледо червено.
conditional-formatting-3

Имате имена на латиница в контактите си?

Инструментът Conditional Formatting може също така да форматира клетки в зависимост от съдържаната в тях информация. На картинката по-долу сме приложили 6 отделни правила (само едно е показано), които оцветяват клетката, ако в нея се съдържат гласни от латиницата – e, a, i, o, u и y.
conditional-formatting-4

Има и по-лесен начин…

Microsoft Excel предлага и готови правила за форматиране, които са лесни за поставяне, а за редактирате трябва да отидете в Conditional Formatting – Manage Rules – Edit Rule.
conditional-formatting-5

Условни форматирания могат да се използват и в стотици други случаи. В зависимост от конкретната работа, която вършите с Microsoft Excel, можете да форматирате стойности, които са високи, ниски или негативни, можете лесно да форматирате клетки по дати и така да оцветите всяка година с конкретен цвят, може да ви помогне да засичате неблагоприятни движения и т.н.

Може да свалите тестовия файл, който използвахме при писането на тази статия.

_________
Научете повече с курсовете за Microsoft Excel в учебен център Ню Хърайзънс, Златен партньор на Microsoft за обучения.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *