Младен Марев: „Сигурността не е цел, а процес.“

Визитка

Име: Младен Марев
Компания: Software AG Development Centre Bulgaria
Позиция: Lead Security Engineer
Образование: Магистър Информационни технологии

Здравей, Младен. Разкажи ни накратко за дейността на Software AG Development Centre Bulgaria в България.
Software AG Development Center Bulgaria е подразделение на глобалната фирма Software AG. Основната й дейност е насочена към проучването и разработването на продукти, базирани на най-съвременни технологии. Офисът в София е открит в края на 2006 г.

Какъв професионален опит имаш и каква е твоята роля в организацията?
В момента позицията ми е Lead Security Engineer. Ролята ми е да ръководя виртуален екип, който се занимава с authentication, authorization и SSO проблеми в webMethods продукти.
Като професионален опит – имам над 9 години опит с PKI, участвал съм в разработването и оперирането на B-Trust. В Software AG участвах в дизайна и разработването на модул за аутентикация, използван в последните 3 версии на продуктите в webMethods.

В какво се състои ежедневната ти работа?
Ежедневната ми работа е тясно свързана с текущата ми роля. Освен че синхронизирам работата по компонентите, които са част от задълженията на екипа, се занимавам и с помощ при решаване на Security проблеми при клиентите ни.

Наскоро посети курс за CISSP с водещ Борис Гончаров. Каква беше причината да се включиш в този курс?
Причината е, че смятам да се сертифицирам и този курс е една от стъпките в тази посока. А сертифицирането е продиктувано от желанието ми да бъда все по-полезен на компанията в ежедневните ми задължения.

По какъв начин протече обучението и до каква степен отговори на очакванията ти?
Курсът протече в много приятелска обстановка. Въпреки че материалът е огромен, успяхме да го покрием, дори и с цената на леко „препускане” по темите. Представянето беше на ниво, както и обясненията и примерите.
Моите очаквания бяха това обучение да ми даде обща представа какво е CISSP, както и основа, върху която да започна самообучение за сертификация. В тази връзка получих това, което очаквах. Наученото със сигурност ще ми е полезно в работата.

Впечатленията ти от инструктора?
Впечатленията ми за Борис са, че е добър специалист и лектор. Винаги е отворен за помощ и съвет.

На кого би препоръчал този курс?
Бих го препоръчал на всеки, който иска/се занимава с IT Security във всичките му аспекти. Курсът не покрива никой от аспектите в детайли, но общият поглед е много полезен за навлизане впоследствие в детайлите по определен домейн от тематиката.

Какви са твоите професионални планове?
Професионалните ми планове са тясно свързани със Software Security, design и architecture. Освен това сертификацията е нещо, което смятам да направя в рамките на календарната година.

Какво ще посъветваш тепърва навлизащите в твоята професия?
😉 Ами много добре да помислят дали искат да се занимават със Security в IT. Ако да, нека се стремят винаги да са в час с новите неща, защото както се казва: “Security is not a goal, it is a process”.

Благодаря ти за отделеното време! Успех!

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *