„Не“ на старт менютата!

Когато през далечната 95-та Microsoft плати $14 млн. за парчето „Staрt me up“ на „The Rolling Stones“, само за да промотират новата си операционна система с революционния за времето си „Start“ бутон, персоналният компютър започна да придобива едно по-дружелюбно лице. Все пак, ако не знаеш какво искаш да направиш, винаги може да кликнеш с мишката върху „Start“ бутона, пък било то и за да прекратиш поредната сесия с чисто новия си Windows 95. А пък самото меню претърпя доста промени, за да стане уж по-полезно и интуитивно, като може би най-доброто, което му се случи, беше появата на полето за instant search при Windows Vista. От друга страна, премахването на класическото „Start“ меню при Windows 7 предизвика бурна реакция сред вече свикналите с идеята, че мястото на Мy computer и Мy documents е на десктопа. А какво ли ще стане със „Start“ бутона в следващата версия на Windows? Но преди да отговорим на този въпрос, нека разгледаме един феномен, който се обособи през последните няколко години.

През 95-та надали някой е мислел, че Windows ще се домогне и до мобилните телефони, до касите в супермаркетите и до всевъзможни устройства без клавиатура и мишка, но за сметка на това оборудвани със сензори за допир, натиск или дори следящи всяко движение на човешкото тяло. Но устройствата еволюират постоянно, както, разбира се, и софтуерът, който ги управлява. Сега, през 2011-та, борбата на операционните системи е не за домашния или офисния компютър, а за място в нашия джоб, делейки един хардуер с телефона, mp3 плейъра и фотоапарата. Поизтърканото Windows vs. Linux днес вече звучи по друг начин – Windows Мobile vs. Android vs. iOS.

На 1-ви юни Microsoft демонстрираха официално за първи път новия интерфейс на Windows 8 (засега това е само работно име). Досещате се, нали? Да, точно така, новият интерфейс е оптимизиран за безклавиатурни устройства и страшно много напомня на мобилната версия на Windows 7. Разбира се, остава поддръжката за конвенционалните, входящи устройства като добре познатата мишка и клавиатура, което прави новия Windows „годен” и за домашното ни PC. За сметка на това обаче се очертава Windows 7 да е последната OS на Мicrosost със „Start” бутон (или по-правилно би било да го нарека „Windows Logo” бутон). Просто „Start” бутонът изпълни своята задача и е време да бъде заместен от нещо ново и по-добро. Това „нещо“ е „Тile-based Start screen“, както го наричат самите Microsoft и според мен, подхожда много повече на HTC-то до мен, отколкото на служебното ми PC, … засега.
So long Start button, and thanks for all the fish.

Какво друго се случва в Windows 8 може да видите от този линк.

Дарин Йончев

Дарин Йончев е старши инструктор в New Horizons Bulgaria.
Сертифициран е като: MCT, MCSE+Security, MCITP, MCTS, CHFI, CompTIA Security+
Профил на Дарин Йончев
Публикации от Дарин Йончев
Личен блог

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *