Автоматизация с Photoshop


Ако често ви се налага да обработвате или оразмерявате изображения във Photoshop, време е да се научите как да автоматизирате този процес.

Adobe Photoshop притежава една изключително полезна, но малко известна функционалност още от 1996 г., която се нарича Actions и е практически Macros система за Photoshop.

Стъпка 0

Стартирайте Photoshop и заредете изображенията, които искате да редактирате.

Стъпка 1 – Конфигурация

Отидете до меню Window и активирайте менюто Actions там, ако ви е деактивирано.

В зависимост от версията на софтуера ви и конфигурацията, панелът Actions ще се появи до History или Layers.
След това ще създадем нова група от действия (Set), за да са ни по-подредени автоматизираните действия.

И ще му дадем име…

Стъпка 2 – Записване на Action

За да създадем автоматизиран процес, процедираме с позната от Macros система, създаваме конкретен Action с бутона Create New Action:

Даваме му име, в случая процесът, който ще създадем, ще оцветява изображението в червено.

и натискаме бутонът Record.

В нашия случай, може да оцветим изображението в червено с един единствен диалогов прозорец – Image->Adjustments->Hue/Saturation или просто Ctrl+U:

И после натискаме бутона Stop в Actions панела (вляво от Record).

Важно
Имайте предвид, че след като натиснете бутона Record, Photoshop ще запише абсолютно всички ваши действия (без движението на мишката), докато не спрете записа. Това позволява да създавате сложни процеси от няколко действия, филтри, ефекти и пр.

Стъпка 3 – Прилагане на Action

За да приложите записаното действие или група от действия, просто включете избраното изображение, уверете се, че в панела Actions сте избрали новосъздадения от вас Action, и натиснете бутона Play в дъното на панела.

Бонус – Други възможности и интерфейс

Няма ограничение откъм вида действия, които може да прилагате с Actions, най-полезни обаче, естествено, са често използваните функции. При обработка на албум снимки например, може да добавите Actions за оразмеряване на снимки с landscape или portrait ориентация, да обработите контраста и наситеността на цветовете, да завъртите снимката и много други.

Ако интерфейсът за прилагане на автоматизирани процеси не ви допада, винаги може да изберете панелното меню и да изберете Button Mode, както е показано тук:

Така интерфейсът се фокусира изцяло върху действията, като е необходим само един клик за прилагане.

Докато сте в режим Button Mode, не можете да записвате нови процеси, за целта трябва да се върнете към стандартния режим.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

  Бързо запитване

  Вашите имена *

  Вашият Email *

  Вашето съобщение *

  captcha

  Добавете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *