Технологичните евангелисти: търговци или апостоли

LinkedIn предоставя отлична възможност да преглеждаме професионалните биографии на специалисти от различни сфери. Още по-интересно е, че социалната медия позволява относителна свобода, що се касае до формата и съчиняването на биографията. Потребителят може да изпише каквото пожелае и на практика да се представи такъв, какъвто се вижда в собствените си очи. Четейки профили, понякога имам твърдото убеждение, че хората обичат да летят в облаците. Разбира се, това е напълно човешко и тук не бих искал да наддавам ухо към моя приятел Симеон, които с присъщия му сарказъм нарече този феномен „инфлационно его”.

В LinkedIn все по-често срещам профили на специалисти, които се определят като „евангелисти”. Макар съществуването на професията „евангелист” да ме смущава от известно време, не мога да отрека, че тя съществува съвсем пълноправно в публичното пространство. В Уикипедия ще прочетем, че измежду известните технологични евангелисти са Стийв Джобс и Винт Сърф. Технологичният евангелист в една общност има за цел да гради подкрепа за дадена технология. Пак от Уикипедия разбираме, че фирмите наемат евангелистите с цел превръщането на дадена технология в стандарт. Съществували и евангелисти, проповядващи от алтруизъм или за собствен интерес.

Наскоро гледах лекция на евангелиста на една от големите международни софтуерни компании, който неколкократно спомена, че прави еди-какво си за пари и че му е простено да го прави, защото му плащат. Тоест, тук се появява въпросът какво отличава технологичния евангелист от обикновения търговец. Дали връзките във високите етажи на властта определят границата между евангелист и търговец, или определящи са убеждението и вярата на евангелиста в ползите на технологиите, за които „проповядва”? А може би е въпрос на дар слово, чар или умения? Вероятно единствената разлика не е в заплатата.

Аз познавам едного, който макар да се приближава до описанието на технологичен евангелист, не се определя като такъв. Георги Георгиев неуморно преподава на младите студенти, а в замяна те го следват и го тачат. Г-н Георгиев едва ли знае и се интересува, че по света все още се разхождат евангелисти.

От четиримата евангелисти, автори на християнските евангелия, Матей и Марко умират като мъченици, Лука е обесен, а Йоан Богослов е заточен на остров преди края на дните си. Вероятно те са били евангелисти от типа „алтруисти”, защото едва ли са получили пари за дейността и писанията си. Искрено се надявам, че никой от съвременните технологични евангелисти няма да бъде споходен от мъченическа смърт. Все пак се уповавам в бъдещето на технологиите.

София, 12.05.2011 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *