Това съобщение съдържа поверителна информация…

Каква правна тежест имат всички бележки и т.н. disclaimers, които ви съобщават, как не бива да използвате писмото и какво (не) трябва да правите, ако вие не сте адресатът? Никаква.

Легална тежест

В новоизлязлата статия на The Economist Spare us the e-mail yada-yada, авторитетното списание обяснява накратко как и защо всички тези бележки не могат да бъдат използвани, защото така се сключва едностранен договор. Според статията, в Европа това е още по-трудно, тъй като със специална директива на Европейската Комисия се считат за невалидни всички договорки (писмени, електронни или устни), в които клиентът не е имал възможност да преговаря свободно. Не са известни никакви прецеденти, в които наличието на disclaimer в подпис да е повлиял на решение на съда.

Тъй като email комуникацията в легален аспект не се различава от вербалната, при нея действат същите правила, които могат да имат легална тежест, за да се избягват недоразумения. Ако преговаряте за услуга или продукт устно или по email, другата страна може да сметне, че има устен/писмен договор и да започне да го изпълнява. Ако имате disclaimer в подписа, който да уточнява, че комуникацията и прикачените файлове към нея не могат се счита за договор, то тогава съдът най-вероятно ще уважи поставения disclaimer. Така всъщност излиза, че с един абзац в подписа си не можете да сключите договор едностранно, но можете да предотвратите такъв.

Изключения

Означава ли всичко това, че тези легални бележки, лишени от сила и валидност да създадат задължения, единствено удължават писмата и правят кореспонденцията ни по-сложна за следване? Отговорът е „зависи“. Ако сте финансов консултант или адвокат, то в правото на почти всяка държава можете да бъдете държан под отговорност за подвеждащи думи, които доведат до неблагоприятно състояние или загуба за другата страна. Тук законодателствата се различават значително, но за хората в областта на правото, финансовото консултиране, здравеопазването и др, винаги има допълнителни правни изисквания.

Забавно

Вижте колекции от забавни и дълги подписи с легална информация.

Източници:

http://legallad.quickanddirtytips.com/are-email-disclaimers-legally-binding.aspx
http://goldmark.org/jeff/stupid-disclaimers/

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    One Comment

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *