По-добри презентации, част 2: Tехники за ефективно създаване и презентиране

Не са рядкост презентациите, в които презентаторът натиска Escape, за да потърси слайда си или изобщо не включва режима на цял екран за по-бърз достъп при нелинейна последователност на идеите.

Тази статия цели да разгледа няколко основни техники в Microsoft PowerPoint, които ще ви научат как да навигирате из пусната презентация бързо и елегантно и ще ви помогнат да създадете презентацията си лесно, за да имате повече време за подготовка и репетиция.

Съдържание и стил с малко време и усилия

  • Ако вече имате информацията…
  • Ако имате написаната информация, която искате да разпределите бързо в PowerPoint, може да вмъкнете данни от Word направо в презентацията, без да се занимавате с отделни кутийки текст. Това става като включите режим Outline, както е показано на картинката:

    След това изберете Paste, където намерите за удачно.

  • Осигуряване на добра четимост
  • Една от най-големите грешки, които можете да допуснете в презентацията си, е да вмъкнете дълги параграфи текст в един слайд. Освен че е практически нечетимо, това също така отегчава и прави презентацията ви по-скучна. Ако все пак искате да вмъкнете определена информация, няма нужда да копирате всеки параграф отделно. Бутнът AutoFit, който се появява при кликане в претъпкано поле, притежава опцията да разделя текста в два слайда.

  • Ако имате повтаряеми елементи
  • Ако искате да добавите графичен елемент към готов шаблон за презентация или към вече готовите ви (много на брой) слайдове, може да използвате опцията Slide Master, която служи като шаблон за всички останали страници и промените в нея се прилагат автоматично към всички слайдове, което ви улеснява, ако например искате да сложите фирменото лого на всеки слайд. За да използвате тази функция, отидете на View -> Master -> Slide Master, ако използвате Office 2003, или на View -> Slide Master за Office 2007 и 2010.

По-малко лутане

  • Връщане на предния слайд
  • Съществуват няколко бутона на клавиатурата, които връщат презентацията с един слайд назад, ако сте изпуснали нещо, някой не е разбрал нещо или просто искате отново да покажете дадена информация или аргумент (вместо да натискате десен бутон и да търсите Previous). Тези бутони са Page Up, буквата P, Backspace и, разбира се, Left Arrow.

  • Смяна на слайдове
  • Microsoft са скрили още един изключително удобен начин за навигация между слайдовете – с числа, отговарящи на номера слайда. Единственото, което трябва да направите, е да напишете числото и да натиснете Enter. Работи и с двуцифрени числа.

  • Досадната мишка
  • Ако курсорът на мишката ви създава проблеми, един бърз начин да я скриете/покажете е чрез натискане на буквата A. Ако мишката постоянно се мести, то ефектът от този бутон ще е много краткотраен.
    Не така седят нещата обаче с клавишната комбинация Ctrl+H, тя тотално скрива курсора на мишката, независимо колко се мести тя. За да върнете курсора, натиснете A.

  • Бял/Черен екран
  • Други скрити възможности на Microsoft PowerPoint са клавишите W и B, които показват съответно бял и черен екран. Практическата приложимост на тези функции е по-скоро ограничена, но може да ви е от полза, ако искате да попитате нещо вашата публика и не искате нито един слайд да се вижда.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *