Singularity University в очакване на Технологичната сингулярност

“…we will ultimately merge with this technology. What used to take up a building now fits in our pockets. What now fits in our pockets would fit in a blood cell in 25 years. And we will begin to actually deeply influence our health and our intelligence, as we get closer and closer to this technology”.  Ray Kurzweil: A university for the coming singularity, заснет по време на TED , Февруари 2009 г.

Романът Neuromancer е публикуван през 1984. Почти 30 години по-късно Neuromancer e класическа cyberpunk приказка, а светът на хакерите (подобно на магьосниците на Толкин и те се делят на бели, черни и сиви) все повече заприличва на виденията на Уилям Гибсън. Киберпънкът на Гибсън, Пандора на Стругацки и Дюн на Ф. Хърбърт са само част от футуристичните сценарии за влиянието на технологиите върху съдбата на човечеството. Тук бих искал да разгледам идеята за технологичната сингулярност (Technological Singularity) и как хората в Силиконовата долина се подготвят за сбъдването й.

Пред зрителите на TED Рей Кърцвайл представя идеята за технологичната сингулярност и обявява учредяването на Singularity University в Силиконовата долина. Целта на университета е да подготви бъдещите поколения от учени и предприемачи за ерата на технологичната сингулярност. Г-н Кърцвайл казва: „Но което всъщност е още по-забележително от този фантастичен размер на прогреса, е колко лесно е да се предвиди. Имам предвид, че той е преминал през години на изобилие и нищета,през войни и мирни времена, през времена на развитие и на спадове. Голямата Депресия не успя дори малко да забави експонентното развитие. Ще видим същото и в настоящата икономическата рецесия. Поне експонентното развитие на способността на информационните технологии ще продължи с неотслабваща сила.”

Технологичната сингулярност е хипотетично събитие, което ще се случи в момента, в който скоростта на технологичния прогрес се увеличи до такава степен, че ще започне да променя човешката реалност. Концепцията за технологична сингулярност приема, че в един момент ще се появят свръхинтелигентни технологии (или изкуствен интелект), които ще бъдат извън контрола на човека. (В Neuromancer на практика е описано това събитие – изкуственият интелект наема хакера, който го освобождава от контрола на собствениците му. В последствие изкуственият интелект заживява свой живот, не само в мрежата, но извън пределите на Земята.)

Други автори тълкуват технологичната сингулярност като събитията, които ще настъпят в следствие на сбъдването на молекулярните нанотехнологии. Според Върнър Виндж след появата на свръхинтелигентните технологии, или изкуствен интелект, хората ще загубят контрола над човешката цивилизация – ще настъпи така наречената Post-Human Era.

Вероятността технологичната сингулярност или подобен сценарий да се сбъдне е съвсем реалистична. Благодарение на мрежата и информационните технологии, човешките знания се увеличават. Все повече хора на планетата имат достъп до знания и имат възможност да допринасят към съкровищницата от знания. И когато дойде моментът (дали вече не е дошъл), в който знанието ще разкрие тайни за живота, за каквито ние вероятно не сме и предполагали, че съществуват, то тогава онези общества, които са инвестирали в наука и знания, ще жънат в мащаби, непознати за нас.

И така, футуристичен сценарий или не, Силиконовата долина се подготвя за технологичната сингулярност. Рей Кърцвайл казва: „…Основавайки се на това, ние обявяваме тук, в TED, в истинска TED традиция, създаването на Singularity University. Това е нов университет, основан от Петер Диамандис, който е в публиката, и от мен. Той е подкрепян от NASA и Google и други лидери във високотехнологичните и научни общности. Нашата цел беше да дадем възможност на лидерите, били те преподаватели или студенти, в областите на експонентно развиващи се информационни технологии, да приложат на практика знанията и уменията си…”

Какво се изучава в Singularity University? AI & Robotics; Nanotechnology; Networks & Computing Systems; Biotechnology & Bioinformatics; Medicine & Neuroscience; Futures Studies & Forecasting; Policy, Law & Ethics; Finance, Entrepreneurship & Economics; Energy & Environmental Systems; Space & Physical Sciences.

Фактът, че технологиите играят все по-голяма роля в човешките съдбини, е безспорен. По-интересен и заслужаващ размисъл е фактът, че някои общества целенасочено се подготвят за евентуалното настъпване на възможните футуристични сценарии, без да пестят инвестиции в ресурси и сиво вещество. Един мой познат ми разказва, как във факултета му по философия, в един германски град, разработват сценарии за промените в етиката и морала, които ще настъпят в следствие на разчитането на човешкия геном. Забележете, тук не говорим за инвестиция в научни разработки, а за инвестиции във философски разработки, разглеждащи последствията от текущи научни разработки. Доколко българската общественост е близо, или далеч, от този модел на мислене е тема за допълнителен размисъл. В тази връзка четвъртото място в класацията на 100-те най-влиятелни жени на 2010 г. е положителен знак, макар и да ми се иска четвъртото място да беше първо.

Източници: http://en.wikipedia.org/http://www.ted.com/ , http://singularityu.org/

София, 11.03.2011 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *