Евгени Петров за пътя към MCITP: Server Administrator

Евгени Петров е един от десетките ни курсисти, преминали успешно през сертификационната пътека на MCITP: Server Administrator. Той учеше чрез системата ни за индивидуално обучение и в рамките на шест месеца успя да премине през четирите курса и да вземе от първия път и трите си сертификационни изпита. Помолихме го да ни разкаже как се е променила кариерата му, след като се сертифицира.

Здравей, Евгени. Моля те, разкажи ни нещо повече за себе си: къде работиш, каква е спецификата на позицията ти?
Доскоро работех в голяма американска хостинг компания в Systems team, където поддържахме Windows и Linux сървъри и по-специално shared / dedicated  web и database servers, както и някои други, като например сървъри за генериране на web статистики. Наскоро смених работодателя си, като естеството на работа си остава подобно. 

Наскоро ти успешно стана сертифициран MCITP: Server Administrator, като преди това премина през  четири курса и три сертификационни изпита. Как се стигна до решението да тръгнеш по този сертификационен път?
Аз съм от тази група хора, които обичат да се развиват постоянно. При естеството на моята работа има момент, след който човек вече е запознат с най-честите проблеми, както и с техните решения и повечето дневни задачки са се превърнали в рутина. За мен това е сигнал, че е време за промяна или най-малкото за планиране на такава. И понеже образованието ми е далеч от ИТ, прецених, че моментът е удобен за един такъв курс, който да ми позволи впоследствие да надграждам и специализирам. 

Какъв професионален опит имаше преди това?
Няколко години администриране на сървъри, Linux и Windows, а преди това – второ ниво съпорт.

Как стана така, че се насочи към нашия учебен център?
Като локация ми е много близо, аз живея в Мусагеница към момента. 🙂

Разкажи малко за самото обучение. По какъв начин протече? Как беше представен материалът (обяснения, примери, упражнения, дискусии, отговори на въпроси)?
Материалът е представен чрез  така наречения mentoring learning session. Лекционната част или така нареченото изложение е представена чрез видео материал, което е удобно от гледна точка на това , че темпото може да се адаптира индивидуално. Всеки има добри и лоши дни, в лошите ползваш бутона Rewind по-често. 😉
Другото удобство е, че през повечето време имах на разположение истински инструктор, който не е зает да води лекция, т.е. е на разположение за всякакви въпроси и неясноти.

Какви са впечатленията ти от инструктора?
В моя случай това беше Дарин Йончев, който много отзивчиво отговаряше на въпросите ми. Направи ми много силно впечатление неговия ентусиазъм – тъй като се случи да му задам няколко много специфични въпроса, наложи се да търсим отговорите по опитен път – той нито за момент не се отклони от задачката, докато не намерихме решение.

Отрази ли се сертификацията на кариерата ти?
Да, определено. Това не е само сертификация за дадени технически познания. За всеки работодател един такъв курс, който негов потенциален служител е изкарал успешно, е  индикация именно за качества, които се търсят в работна среда – самодисциплина, организираност, целеустременост и т.н. Май голям комплимент си направих. Веднага след като си взех успешно последния изпит, си бях насрочил интервю за нова работа. Нямах никакви проблеми там не само заради опита, но и заради сертификата.

Мислиш ли, че сертификацията е гаранция за успешна ИТ кариера?
В никакъв случай не мисля, че е гаранция. Нито пък е общовалидно изискване. Според мен нещата тръгват от личния ентусиазъм и желание да се научи нещо ново. Сертификацията е по-скоро вид индикатор за приблизително количество и качество на знания и желание за придобиването им. Разбира се, един работодател я цени по определен начин, но човек никога не го наемат само на базата на някаква хартия.

До каква степен прилагаш усвоените знания в работата си?
Сравнително малък процент. Специално MCITP: Server Administrator е фундаментален сертификат. Като такъв, той обхваща всичко за 2008, като неизбежно се жертват някои детайли, за които си има отделни курсове, разбира се, които ги покриват в дълбочина. Работата ми се свързана с някои отделни специфични части на  сървърите, в допълнение може би по-голямата част са все още Microsoft Server 2003, който има разлики с 2008. В допълнение едва ли има по света работна позиция, която да изисква пълното прилагане на абсолютно всички знания от точно този курс. От друга страна обаче, като всеки курс, той формира определен начин на мислене и различна гледна точка и в това отношение мога да кажа че ми помага.

Какво е мнението ти за ментор залата и условията в учебния център?
Нямам забележки, нищо не ми пречеше на концентрацията, техническата база също беше адекватна на лабораторните упражнения, макар че човек винаги иска всичко да му работи по-бързо. 😉

На кого би препоръчал обучение с ментор?
На заети хора, които искат да контролират напълно темпото на процеса на обучение.

Какво следва оттук нататък, планираш ли да преминеш през други обучения и сертификационни изпити.
В дългосрочен план да, неизбежно е, поне по пътя, който съм си избрал.

Благодарим ти за отделеното време!
Успех!

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    One Comment

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *