Администратор на бази данни Microsoft SQL Server 2008

Администраторът на бази данни се грижи за сигурността, наличността и производителността на базите данни в организацията. Администраторът на бази данни има за цел да управлява базите от данни, така щото те да посрещат бизнес нуждите на организацията. За да бъде компетентен в своя занаят, администраторът на бази данни следва да има познания и опит за архивиране, разпределение и проектиране на решения от типа high-availability.

Администраторът на бази данни може да изпълнява една от следните професионални роли: Data storage manager, Database analyst или Database designer. Общите умения, необходими за професията на администратор бази данни, включват: управление на бази данни, създаване и внедряване на таблици, индекси, записани процедури и др., поддръжка на данните на потребителите в организацията.

Първите стъпки в професията включват изграждане на сървъри за бази данни и оптимизация на архивите от данни. Опитните администратори следва да могат да проектират решения за разпределение на данни (data distribution), решения за архивиране (archiving solutions), решения за работа с Microsoft SQL Server, решения за сигурност на базите данни, както и конфигуриране и поддръжка на Active Directory. Експертите в областта на администрацията на бази данни следва да могат да имплементират и поддържат сървъри с бази данни, както и да планират и обезпечават приложенията и данните.

Обикновено добрият администратор има зад гърба си между 3 и 5 години практически опит. Работното му време включва оперативни дейности (60%), инженерни дейности и проектиране (20%), дейности по поддръжката (20%).

Учебният план, препоръчан от Microsoft, за администратори на бази данни SQL Server 2008 включва въвеждащия курс 6231A: Maintaining a Microsoft SQL Server 2008 Database. Курсът подготвя за изпит 70-432: TS: Microsoft SQL Server 2008, Implementation and Maintenance, и съответно за сертификата.

Ню Хърайзънс България ще проведе курс 6231A: Maintaining a Microsoft SQL Server 2008 Database в периода 04 – 08.04.2011 г (понеделник – петък). След приключване на курса участниците ще могат да инсталират и конфигурират SQL Server 2008, управляват файлове с бази данни, извършват Backup и restore, управляват сигурността на сървъра, прехвърлят данни към и извън SQL Server 2008, автоматизират административните задачи, репликират данни между SQL Server instances, поддържат high availability и извършват мониторинг на SQL Server.

Професионалният и учебният план за Администратор на Microsoft SQL Server 2008 можете да разгледате в детайли на адрес: http://www.microsoft.com/learning/career/en/us/jobs/data-admin.aspx

Сертификационните пътеки за Microsoft SQL Server 2008 можете да разгледате на адрес: http://www.microsoft.com/learning/en/us/certification/cert-sql-server.aspx

Учебната програма за курс 6231A: Maintaining a Microsoft SQL Server 2008 Database, които стартира на 04 април 2011, ще намерите на адрес: http://www.microsoft.com/learning/en/us/Course.aspx?ID=6231A&Locale=en-us

Изискванията за изпит 70-432: TS: Microsoft SQL Server 2008 ще намерите на адрес: http://www.microsoft.com/learning/en/us/exam.aspx?ID=70-432&locale=en-us#tab3

За да запазите участие в курса за администрация за Microsoft SQL Server 2008 или за да обсъдим най-краткия път към вашата квалификация за SQL Server, моля не се колебайте да ни потърсите.

София, 01.03.2011 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

  Бързо запитване

  Вашите имена *

  Вашият Email *

  Вашето съобщение *

  captcha

  5 Коментари

  Добавете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *