Преглед на Windows Azure Compute за неспециалисти

Windows Azure предоставя интернет хостинг среда, поддържана от географски разпръсната Content Delivery Network (за Европа: Дъблин, Лондон, Стокхолм, Амстердам, Париж, Цюрих и Виена). Хостинг средата предоставя runtime execution environment за managed code. Средата на Azure Compute е изградена от една или повече роли. Ролята дефинира компонент, който работи в execution environment. В Azure една услуга може да работи чрез една или повече ролеви instances. Една услуга може да бъде съставена от един или повече видове роли и може да съдържа множество роли от един вид.

Типове роли в Windows Azure Compute

Windows Azure поддържа три вида роли:

  • Уеб роля (Web role) за програмиране на уеб приложения, поддържана от IIS 7
  • Работна роля (Worker role) за обща развойна дейност. Работната роля може да извършва background processing в полза на уеб ролята
  • Роля Виртуална машина (VM role) за поддръжка на image – виртуален хард диск  – на виртуална машина Windows Server 2008 R2. Виртуалният хард диск се създава от локален Windows сървър, след което бива прехвърлен към Windows Azure. След като бъде съхранен в облака, виртуалният хард диск може да бъде зареден по заявка като роля и да бъде изпълнен. В ролята на виртуална машина клиентът може да конфигурира и поддържа операционната система, да ползва Windows Services, да насрочва задачи и т.н.

 

Подобрения в уеб ролята и работната роля: Новите функционалности Elevated Privileges и Full IIS ще спомогнат за разработката на по-пълноценни приложения в Windows Azure. Elevated Privileges ще предостави на разработчиците на код гъвкавост и контрол над развойната дейност, имплементацията и поддържането на приложения в облака. Уеб ролята ще поддържа  Full IIS функционалност. Full IIS позволява за една уеб роля да работят множество IIS, както и възможността за инсталиране на множество IIS модули.  Windows Azure ще предостави и Remote Desktop функционалност, чрез която потребителят ще може да се свърже към running instance на съответното приложение или услуга с цел наблюдение на дейностите и troubleshooting на общи проблеми.

VM role, виртуална роля: Виртуалната роля е създадена, за да улесни и ускори миграцията на съществуващите под Windows Server приложения към Windows Azure. Това важи в пълна сила за приложенията с продължителни, крехки или non-scriptable инсталационни схеми. VM role предоставя контрол и гъвкавост, докато уеб ролята и работната роля надграждат функционалности над виртуалната роля. Разработчиците ще могат да се фокусират върху своите приложения, изоставяйки грижите за операционната система. Visual Studio също е оптимизирано за създаване, тестване и внедряване на уеб и работни роли.

VM role или Elevated Privileges: VM role и Elevated Privileges предоставят на разработчиците на код пълен контрол над управлението на средата за приложения. Малки промени, като например конфигуриране на IIS или инсталиране на MSI, могат да бъдат извършени чрез функционалността elevated privilege admin access. Подходът позволява на разработчика да запази автоматизиран service management на ниво Guest OS и ниво приложение. Когато промените са много на брой или изискват действия, които не могат да бъдат автоматизирани, Microsoft препоръчва да бъде използвана виртуалната роля (VM role).  Използвайки VM role разработчиците на код ще запазят ползите от automated service management (load balancing, failover), с изключение на Guest OS patching.

Големина на Compute Instance: Разработчиците имат възможност да избират различни по големина виртуални роли, в зависимост от изискванията на приложението към ресурсите. Windows Azure Compute Instance е наличен в пет различни по големина и параметри варианта. Например Extra Small Windows Azure instance улеснява процесите на разработка и тестване за разработчиците на мащабни приложения в корпоративна среда. Extra Small Windows Azure instance също е подходящ за разработчици, които искат да работят с малки приложения в платформата.

Всяка Windows Azure Compute Instance представлява виртуален сървър. Макар че много от ресурсите биват зачислени към конкретен instance, някои ресурси, свързани с производителността на  I/O (например дискови подсистеми и мрежов bandwidth) биват споделяни между различните instances на един физически хост. Във времеви периоди, през които даден споделен ресурс не бива използван напълно, разработчикът има възможност да използва по-голям процент от мощността на съответния ресурс. Различните видове instances изискват различно минимално количество ресурси в зависимост от размера им. Compute Instance с по-висок капацитет на производителност на I/O (според таблицата) изискват по-голям дял споделени ресурси.

През 2011 г. ще бъдат налични и първите изпити и курсове за Windows Azure: Курс 50466A: Windows Azure Solutions with Microsoft Visual Studio 2010 (BETA: Winter 2011) и изпит Exam 70-583: PRO: Designing and Developing Windows Azure Applications. Порталът за обучение за Windows Azure е на адрес: http://www.microsoft.com/learning/en/us/training/azure.aspx

Източници: http://www.microsoft.com/windowsazure/compute/default.aspx

София, 01.02.2011 г. 

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *