PM курсове онлайн – удобен начин да поддържате валидността на PMP сертификата си и да се подготвите за изпит

След като положите успешно изпита за PMP и официално можете да се назовете Project Management Professional, ви предстои ежегодно да поддържате акредитацията си към PMI с дейности, свързани със занаята или по-точно дейности, отговарящи на темите от PMBOK. Дейностите биват отчитани в онлайн система Continuing Certification Requirements System – CCRS, чрез PDU (professional development units).

Съществуват многобройни начини да наберете PDU, като основният критерии за валидност е сходството на дадена дейност с параметрите на последното издание на PMBOK (четвърто към днешна дата). Тук ще изброим дванайсетте способстващи дейности за придобиване на PDU, според сайта на PMI:

  1. Пишете статии и блог постове на тема Управление на проекти за PMI’s Knowledge Shelf. Така ще популяризирате Управлението на проекти в онлайн общността, а и вие ще преговорите знанията си и ще научите нещо ново
  2. PMI продава образователни материали, придружени от тестове, чието правилно попълване ще ви донесе PDU
  3. Предоставете доброволно и безвъзмездно експертните си знания на външна организация
  4. Посетете курс за управление на проекти. Съществуват над 900 регистрирани доставчици на обучение към PMI, чиито курсове ще ви донесат необходимите PDU.
  5. Посетете конгрес на PMI – PMI’s Global Congress
  6. Локалните PMI чартъри организират събития, които носят PDU
  7. Посетете SeminarsWorld®
  8. Купете eSeminarsWorldSM
  9. Посетете уеб-базираното самообучение Project Movie: A Practical Application of the PMBOK® Guide—Fourth Edition. За повече информация относно самообучението, моля посетете сайта на PMI или се свържете с наш консултант
  10. Ангажирайте се с професионални дейности като писането на статии или изнасянето на лекции
  11. Споделяйте знанията си с колегите си. PMI ще признае тази апостолска дейност, както и проучванията и изследванията ви в областта на управлението на проекти
  12. Посетете курс или друга образователна дейност от доставчик, които не фигурира като registered education provide на PMI. Например при нас, в Ню Хърайзънс България, можете да получите онлайн пакет курсове за Project management, които са валидни към програмата за поддържане на PMP сертификата

Курсовете и семинарите, свързани със занаята, са практичен и удобен начин да покриете ежегодните изисквания за PDU и вероятно са и най-известният.

В България курсовете за подготовка за PMP са добре познати на професионалните кръгове. Популярната форма на обучение, петдневният курс с инструктор, е отличен начин да бъдете въведен в тематиката на PMP или CAPM (защото сертификатите са сходни), но моля не подценявайте времето за самоподготовка, необходимо за успешното полагане на изпита. В тази връзка онлайн обучението, макар да изисква повече самодисциплина и да не предлага забавленията на живия контакт, е адекватна, практична и несъмнено икономична алтернатива на живия курс.

Вместо заключение: онлайн обучението е подходящо средство както за набиране на PDU към Continuing Certification Requirements System, така и за подготовка за изпит CAPM и PMP. Потърсете ни, за да разберете още.

Източници:

http://www.pmi.org/Certification/Certification-FAQ.aspx

http://www.pmi.org/Certification/Twelve-Ways-to-Earn-PDUs.aspx

София, 12.02.2011 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *