Как да открием бързо разликите между два конфигурационни файла

Liliya Nikolova

Лилия Николова - CCNA, MOS Master, MCT.

Ако желаем да видим разликите между началната конфигурация (startup-config) и текущата (running-config), или по какво се различава нашата конфигурация от тази на някой друг, то един от най-бързите начини е да използваме функционалността на Cisco IOS – Contextual Configuration Diff Utility.

Contextual Configuration Diff Utility ни дава възможност да сравним два конфигурационни файла, като генерира списък с разликите между тях. Като краен резултат можем да видим кои редове са добавени, изтрити или модифицирани и в кой конфигурационен моуд са направени тези промени. Така също, на базата на генерираната от Contextual Configuration Diff Utility информация, можем бързо да открием има ли промени в последователността на командни редове, при които подредбата е от значение (пример: ip access-list).

Разликите между отделните файлове се посочват чрез следните символи:

 • Знакът минус (-) показва, че даден команден ред съществува в първия файл (File 1), но не съществува във втория (File 2).
 • Знакът минус (+) показва, че даден команден ред съществува във втория файл (File 2), но не съществува в първия (File 1).
 • Удивителният знак (!) показва кои редове, чиято подредбата е от значение, са в различна последователност в първия файл (File 1), в сравнение с тези във втория (File 2).

За да използваме Contextual Configuration Diff Utility, е от значение както форматът на конфигурационните файловете, които ще сравняваме, така и наличието на достатъчно свободна памет. Подредбата на командните редове трябва да бъде съобразена със Cisco IOS стандартите:

 • Всяка команда да бъде на отделен ред, без интервали отпред (с изключение на случаите, в които са команди в submode).
 •  Команди, намиращи се на първо подниво (first-level configuration submode), се задават с водещ интервал.
 • Команди, намиращи се на второ подниво (second-level configuration submode), се задават с два водещи интервала и т.н.
 • Свободната памет в рутера трябва да бъде повече от общия размер на файловете, които ще бъдат сравнявани.

За да сравним два конфигурационни файла, използвайки Contextual Configuration Diff Utility, е необходимо да използваме една от следните две команди:

show archive config differences [file1 [file2]] Сравнява всеки два конфигурационни файла и дава списък на разликите между тях.
или  
show archive config incremental-diffs [file] Сравнява даден конфигурационен файл с конфигурацията, намираща се в RAM паметта (running configuration file).

 И двете команди се изпълняват в privileged EXEC mode.

Пример 1

Router# show archive config differences system:running-config nvram:startup-config

Пример 2

Router# show archive config incremental-diffs nvram:startup-config

______________________________________________
Лилия Николова е Cisco и Microsoft консултант в учебния център на Ню Хърайзънс България и инструктор с богат преподавателски опит.
Kъм момента е сертифицирана като: Cisco Certified Network Associate (CCNA), Microsoft Certified Trainer (MCT), Microsoft Office Specialist Master (MOS Master).

♦ Свържете се с нас за информация за провежданите Сиско курсове.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

  Бързо запитване

  Вашите имена *

  Вашият Email *

  Вашето съобщение *

  captcha

  Добавете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *