Internet Explorer 9 – какво получиха разработчиците

На 10 февруари Microsoft публикуваха Internet Explorer 9 RC (Release Candidate). Не е определена дата за финалната версия на IE9, но се знае, че няма да има нови функции.

От миналата година Microsoft периодично публикуваше т.нар. Platform Preview версии, които нашумяха в интернет и предизвикаха изненадваща реакция. Независимо, че Internet Explorer от шестата си версия насам създава огромни главоболия на разработчиците с бъгове и грешни имплементации на уеб стандарти, практически всички хора, интересуващи се от интернет, посрещнаха новата версия с усмивка и с надеждата Internet Explorer да се включи в надпреварата с останалите браузъри като Chrome, Firefox и Opera, които се развиват светкавично откъм интерфейс, скорост и функции.

Изключително бърз

В новата версия на IE, Microsoft до голяма степен са игнорирали повечето препоръки за поддръжка на повече стандарти и вместо това са концентрирали усилията си върху скоростта. Докато при стандартно сърфиране разликата в скоростта ще е трудно забележима и ще се измерва в милисекунди, то при графично по-богати апликации и игри разликата е доста по-сериозна, за което Microsoft заслужават адмирации.

Нови функции за потребителите

Другите гордости на екипа зад IE9 са подобрения в интерфейса и по-сигурно и безопасно сърфиране. И действително, това е най-красивият Internet Explorer досега, с лек и чист интерфейс. За съжаление, все още отсъства нещо толкова основно като проверка на правописа (spell-check), което е дефакто стандарт във всички останали браузъри още отпреди две години.

Beauty of the Web?

Една от основните страници, служеща за популяризация на IE9 е beautyoftheweb.com. Там могат да се намерят множество демонстрации на красиви апликации и игри, работещи гладко и изключително бързо. Повечето от тях обаче са написани изцяло на javascript, като надеждите на разработчиците бяха красивите елементи да бъдат достъпни и чрез няколко реда CSS код. Internet Explorer 9 поддържа сенки и загладени ъгли на различни елементи (box-shadow и border-radius).
Новости в CSS3 като transitions, animations и gradients отсъстват тотално, а най-изненадваща е липсата на възможност за добавяне на сянка на текст (text-shadow), което лишава потребителите от все по-красивата типография из мрежата.

Разработчиците и бъдещето на мрежата

Най-много шум в момента се вдига около новостите в HTML5, основна част от които са новите възможности за формите за данни (HTML5 forms). Това означава, че липсват не само новите стандартизирани тагове за въвеждане на дата, час, цвят и други, но и интегрирана валидация на полета за числа, уеб и email адреси. Вижте богатите възможности на новите форми в тази статия на Opera.
Разбира се, има области, в които IE9 заслужава адмирации, сред тях са практически пълна поддръжка на SVG и Canvas елементите, поддръжка на новия стандарт за уеб шрифтове WOFF, както и други малки неща като RGBA и HSLA цветове (поддържащи прозрачност). А пък новите възможности на така наречените CSS3 селектори ни дават възможност да пишем HTML код, без да задаваме class и id атрибути на елементите. Като цяло, въвеждането на тези функционалности ще намали употребата на javascript за сметка на нови и обещаващи технологии.

Еволюция, стъпка по стъпка

Като цяло, Internet Explorer 9 не успя да създаде истински конкурентоспособен браузър, но трябва да признаем, че тази версия е най-големият скок в развитието му. Microsoft не успяха да въведат всичко, което разработчиците искаха, и от които мрежата се нуждае, за да върви напред, но са създали един добре тестван продукт, в който сериозни бъгове почти отсъстват и който ще допринесе за развитието на мрежата.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *