(CISM) Certified Information Security Manager: за кого е и как се получава сертификатът?

Сертификатът Certified Information Security Manager (CISM) е насочен към професионалисти, които управляват, проектират, наблюдават и оценяват информационната сигурност на корпоративно ниво.  От представянето на CISM през 2003 г. са издадени над 13,000 сертификата.

Сертификатът е насочен към професионалисти по корпоративна информационна сигурност с опит и интереси в следните сфери: Управление на информационна сигурност, Управление на информационния риск, Разработване и управление на програми за информационна сигурност, Incident Management and Response . Сертификатът има за цел да докаже опитът на притежателят му в сферата на Информационната сигурност (ИС).

Притежателят на CISM е доказал че има представа за взаимовръзките между програмите за ИС и общите цели на бизнеса, притежава знание и опит в разработката и управлението на програми за информационна сигурност.

Сертификатът е международно признат и разпознаваем. Притежателят му става част от елитна мрежа специалисти по ИС. Притежателят на CISM има реален шанс да увеличи доходите си и да ускори кариерното си развитие.

Какви са стъпките към сертифициране за Certified Information Security Manager (CISM)?

За да получите сертификат CISM е необходимо да положите успешно изпит CISM, ежегодно да удовлетворявате политиката на ISACA за продължаващо обучение (Continuing Education Policy), да се придържате към професионалния етичен код на ISACA, да имате необходимия професионален опит в сферата на ИС и да попълните апликационна форма за CISM сертификация.

В случай, че положите успешно изпита, но не отговаряте на изискванията за професионален опит към датата на сертифициране, разполагате с петгодишен срок за да удовлетворите изискването за професионален опит. Професионалният код на ISACA е наличен на сайта на ISACA.  Ежегодно притежателят на CISM следва да внася членска такса и да полага 20 контактни часа CPE кредити. В допълнение притежателят на сертификат следва да се включи и в тригодишна програма в рамките на 120 CPE кредита. За повече информация относно ежегодните изисквания към CISM моля вижте сайта на ISACA или се свържете с наш консултант.

CISM изисква доказуем професионален опит, в сферата на ИС, минимум 5 години. Минимум 3 години от петгодишния опит следва да бъде в три от петте практическите сфери на ИС (Domain 1—Information Security Governance (23%), Domain 2—Information Risk Management (22%), Domain 3—Information Security Program Development (17%), Domain 4—Information Security Program Management (24%), Domain 5—Incident Management & Response (14%)). Изискването за практически опит следва да бъде удовлетворено до пет години след полагане на изпита или в рамките на период до 10 години, предшестващи явяването на изпита. 2 години от изискването за професионален опит могат да бъдат заменени от валиден сертификат CISA или CISSP, следдипломна квалификация в сферата на ИС или свързана с ИС дисциплина (бизнес администрация, Информационни системи и т.н.). 1 година изискването за професионален опит може да бъде заменена от сертификати като SANS Global Information Assurance Certification (GIAC), Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE), CompTIA Security +, Disaster Recovery Institute Certified Business Continuity Professional (CBCP), ESL IT Security Manager.

След като кандидатът е положил успешно изпита и е удовлетворил изискването за професионален опит, то той/тя следва да попълни апликационна форма за сертификация за CISM.

Как учебен център Ню Хърайзънс България ще Ви помогне да се сертифицирате за CISM?

В онлайн пакета за обучение IT Security предлагаме курсове за сертификация за CISM, CISA, CISSP, Certified Ethical Hacker, Computer Hacking Forensic Investigator, GIAC Information Security Fundamentals (GISF) Certification, плюс още над двайсет курса по теми за ИС. Цената на пакета е BGN 978 без ДДС. Активирането на пакета за обучение е в рамките на три работни дни след закупуването му. Курсът за CISM е с обща продължителност от 18 часа. Моля свържете се с наш консултант за повече информация и демо сесия.

Източник:

www.isaca.org
New Horizons IT Security Online Library

София, 15.02.2011 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *