Топ сертификационни изпити за 2010 година

Катя Дойчинова

 

Ню Хърайзънс е партньор и оторизиран тестов център на Prometric и Pearson VUE – световни лидери в разработката и доставката на ИТ сертификационни изпити. Оторизирани сме да провеждаме изпити по технологиите на повече от 100 компании от типа на Adobe, Apple, Cicso Systems, Citrix, CompTIA, Dell, Hewlett-Packard, IBM, LPI, Microsoft, Oracle, Siemens, SUN Microsystems и др. Техническото ни оборудване е в съответствие с изискванията на международните стандарти за провеждане на сертификационни изпити. 

Кои бяха най-търсените изпити в сертификационния ни център през 2010 г., разказва Катя Дойчинова, тест център администратор в Ню Хърайзънс. 

Най-често полаганите изпити в Ню Хърайзънс през 2010 година
Като цяло се запази тенденцията от 2009 година с над 1000 сертификационни изпита, от които най-голям брой отново бяха изпитите на Microsoft. Силен интерес имаше също към изпити на Cisco, Citrix, CompTIA, IBM, LPI (Linux), Oracle.

От изпитите на Microsoft най-търсени бяха тези, свързани с Windows Server 2008:
Exam 70-640: Technology Specialist (TS): Windows Server 2008 Active Directory, Configuring
Exam 70-642: TS: Windows Server 2008 Network Infrastructure, Configuring
Exam 70-646: Pro: Windows Server 2008, Server Administrator 

Голям интерес има също и към изпит 70-536: TS: Microsoft .NET Framework – Application Development Foundation, който е базисен в областта на .NET технологиите и изходна точка за много .NET специалисти. 

От Cisco изпитите най-голям продължава да е интересът към комбинирания изпит за CCNA: 640-802 CCNA, следван от BCMSN. Макар да имат възможност да вземат изпита на две части (640-822 ICND1 и 640-816 ICND2), повечето кандидати предпочитат да се явят веднъж върху целия материал. 

За сравнение, през 2009 година най-много кандидати са се явили на изпити за:
Exam 640-802: CCNA Cisco Certified Network Associate Exam
Exam 70-536: TS: Microsoft .NET Framework – Application Development Foundation
Exam 70-290: Managing and Maintaining a Microsoft Windows Server 2003 Environment
Exam 70-620: TS: Configuring Microsoft Windows Vista Client
Exam 70-291: Implementing, Managing, and Maintaining a Microsoft Windows Server 2003 Network Infrastructure
Прочетете повече: Петте най-високо платени ИТ сертификата 

Повече за CCNA обучения и сертификация можете да прочетете тук.
Информация за Cisco курсовете в учебен център Ню Хърайзънс ще намерите тук

Цени на изпитите
Изпитите на Майкрософт все още са най-ниски като цена, тъй като този вендор прилага различна ценова политика, съобразно степента на икономическо развитие на държавите. Така цената на един майкрософтски изпит в България е едва 50 долара без ДДС.
Майкрософт са най-силни и по отношение на промоционалните активности. Почти винаги са налични отстъпки и/или Second Shot, от които кандидатите могат да се възползват.
* Вижте актуалната промоция на Microsoft изпити. 

Cisco изпитите са по-скъпи, като жестът, който Cisco правят към кандидатите, са ваучерите за 50% отстъпка, които могат да се използват и в нашия сертификационен център. 

Компании/частни лица
Повечето кандидати са изпращани от фирмите, в които работят. Това по правило са организации, които следват определени изисквания по партньорска линия и насърчават служителите си да се сертифицират. 

Сертификацията на служителите е тясно обвързана с дългосрочното управление на екипите и проектите. Тя допринася за подобряване на общия резултат на екипа чрез надграждане на индивидуалните умения и дава възможност на ИТ мениджърите да следят развитието на екипа си.
Виж повече: Сертификационната програма на Microsoft през 2010 г.: 15 години история и над 4,2 милиона сертифицирани ИТ специалисти в света

Все по-често идват и частни лица, за които сертификацията е начин да направят желания скок в кариерното си развитие. Притежаването на сертификат им помага да увеличат конкурентоспособността си, да приложат доказателство за знанията и уменията си пред бъдещи работодатели, да намерят добре платена работа в България или чужбина. 

Работодателите ценят сертифицирани кандидати, защото виждат в сертификацията доказателство за:
Знанията на кандидата за дадена технология или област.
Инициативността на кандидата и желанието му/й да продължи да бъде експерт в избраната област.
Нагласа за учене през целия живот – желание за знание и продължаващо надграждане на уменията.
Виж повече: Очаквания за търсенето на ИТ специалисти през 2011 г

Нови/завръщащи се кандидати
И тази година по празниците получихме много поздравления от клиенти – знак, че хората ни харесват и ценят. Много компании имат традицията от години да изпращат служителите си само в нашия център.
Все по-често идват нови кандидати, насочени от препоръка на наши клиенти, доволни от нивото на обслужване и обстановката в сертификационния център.
Макар да сме центърът с най-голям брой станции, се случва да отказваме на кандидати поради липса на свободни места на желаните от тях дати. За да се избегнат такива ситуации, съветваме желаещите да положат сертификационен изпит да заявят място 2 седмици преди датата, на която искат да се явят. 

Повече за процедурата по заявяване и полагане на изпит можете да прочетете тук.
За всички въпроси относно сертификационните изпити и обучения в Ню Хърайзънс, моля, свържете се с нас на тел: (2) 4210044 или ни пишете на email: certification@newhorizons.bg.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *