Какъв е пътят към сертификата PMI Risk Management Professional?

Във все повече организации планирането на риска при изпълняване на даден проект или задача оказва голяма роля върху крайния резултат.

Неочакваните събития могат да разстроят вашия работен план или да доведат до прекъсване на проекта ви. По тази причина опитните проджект мениджъри планират предварително как да се справят с потенциалните рискове в техния проект. Анализирането и планирането на риска ви позволява да бъдете проактивни, като идентифицирате и заобикаляте потенциалните заплахи, вместо да се мъчите впоследствие да се справяте с възникналите проблеми. Рискът в проекта е непредвидено събитие, което може да има както положителен, така и отрицателен ефект върху вашия проект. Неговите основни компоненти са измерването на вероятността да се случи, както и влиянието му върху проекта.

От PMI (Project Management Institute) са разработили отделна сертификационна програма, насочена именно към специалистите, които се занимават с оценяването и идентифицирането на рисковете в проекта PMI Risk Management Professional (PMI-RMP). И както при всички сертификационни програми на PMI, тук също има необходими условия, които кандидатите трябва да покрият. Целият ви опит в сферата на управление на риска трябва да бъде натрупан през пет последователни години преди кандидатстването ви. Ето и изискванията, в зависимост от това, дали имате диплома за завършено висше образование.

Попълване на работния опит във формата за кандидатстване.
Натрупаният опит в сферата на Project Risk Management се попълва в конкретната секция в онлайн формата. Вписвайте проектите поотделно, независимо от техния брой.

Брой часове, прекарани в управление на риска в един проект.
Тук трябва да помислите за всички проекти, в които сте взели участие, и да прецените колко часа сте прекарали в управление на риска. Ако сте работили по няколко проекта едновременно, всички часове, прекарани в Risk Management, се смятат общо.

Контактни часове, прекарани в обучение по управление на риска.
Ако имате бакалавърска степен, е нужно да преминете през 30 часа обучение по темата, в противен случай (при наличие на диплома за средно образование) часовете за обучение са 40.
* Всеки час, прекаран в обучение, се брои за един контактен час.

Няма времева рамка, обвързана с тези изисквания, така че можете да опишете всички обучения в рамките на темата за управление на риска, независимо кога са били посетени. Можете да постигнете необходимите изисквания за Project Risk Management, след като успешно преминете курс, работен семинар или различни учебни сесии, доставени от оторизирани PMI учебни центрове и организации. 

Учебният център на Ню Хърайзънс България разполага с 30-часов онлайн курс на тема Project Risk Management. По време на обучението се разглеждат теми, свързани със стартирането на един проект; преглед, планиране и идентифициране на риска; прилагане на различни количествени анализи на риска при изпълнението на един проект.

Източници:
http://www.pmi.org/Certification/PMI-Risk-Management-Professional-PMI-RMP.aspx

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *