Отвореното образование на 21 век: World Innovation Summit for Education 2010

На 9 декември приключи Световната конференция за иновации в обучението 2010 (World Innovation Summit for Education – WISE) в Доха, Катар.

Събитието се проведе за втора поредна година и събра над 1,200 участници от всички краища на света. World Innovation Summit for Education (WISE) предоставя база за създаването на мултидисциплинарна международна образователна общност, която да осъществява диалог, взима решения и предприема действия в полза на образованието на глобално ниво.

Като партньор на конференцията, ЮНЕСКО беше представен от генералния директор Ирина Бокова, която постави акцент връху важността на финансирането на образованието: „Идващите поколения ще заплатят висока цена за недостатъчното финансиране на образованието днес. Решенията, които взимаме днес, поставят основите за векове напред.” Ирина Бокова припомни китайската мъдрост: „Ако планирате за една година, засейте царевица. Ако планирате за десетилетие, посадете дървета. Ако планирате за цял живот, образовайте хора.”

Сред спонсорите на конференцията бяха Microsoft, които са дългосрочно ангажирани с проекти в областта на образованието и иновациите. (Microsoft Partners in Learning е един от проектите, за които вече писахме.)

Тази година WISE отличи 6 проекта за иновации в обучението, избрани измежду 30 финалисти и стотици кандидатствали проекти от 89 държави по света. Наградените проекти са на участници от Пакистан, Турция, Нигерия, САЩ, Южна Африка и Великобритания.
Тук ще представя накратко два от тях, а описанието на шестте проекта е налично в сайта на WISE.

Проект „Гражданската фондация” – Mushtaq Chhapra, Пакистан

The Citizens Foundation (TCF) е организация с нестопанска цел, която от основаването си през 1995 г. създава мрежа от над 600 училища в най-бедните селски райони и в градски квартали на Пакистан.

Моделът на TCF е базиран на принципа, че образованието за бедните не трябва да е бедно. Училищата на TCF за с просторни и добре оборудвани класни стаи, зона за игра, библиотека, компютърни и научни лаборатории, стая за изкуство и всякакви принадлежности, необходими за създаването на стимулираща учебна среда.

Учениците заплащат само толкова, колкото могат да си позволят, а за да се насърчи образованието на момичетата, всички преподаватели са жени. До този момент проектът е достигнал 92,000 ученици, половината от които са момичета. Програмата е създала над 7,000 работни места и в нея участват над 1,000 доброволци.

Дългосрочна цел на TCF е отварянето на 1,000 училища в Пакистан и създаването на франчайз модел, който да бъде възпроизвеждан от съмишленици по целия свят.

Проект „Достъпни учебни материали” – Cecilia d’Oliveira, САЩ

OpenCourseWare (OCW) е проект на Масачузетския технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology). OCW е мащабна, уеб-базирана платформа, съдържаща публикации на учебни материали от всички курсове в Масатчузетския институт. Сайтът предоставя свободен достъп до материали от над 2,000 курса в 33 академични дисциплини, видео записи, учебници и други пособия. Тези материали са свободи за използване, копиране, разпространение и превод с нетърговска цел навсякъде по света.

Идеята, която стои зад проекта, е възприемането на знанието като обществено благо. Преподавателите по света са насърчавани да използват материалите, за да развиват учебните си програми, докато студентите могат да ги изтеглят за самоподготовка.

До този момент възможностите на сайта са били използвани от над 100 милиона човека, а учебни материали са били преведени на повече от 10 езика. Подходът е бил възприет от над 200 други университета. Създателите на OpenCourseWare все още не знаят какъв е пълният потенциал на OCW и какво може да бъде влиянието му върху обучението в световен план.

“Дължим съществуването на OpenCourseWare на прозорливостта, отдадеността и щедростта на нашите преподаватели, които пожелаха да предоставят учебните си материали за безплатно и отворено публикуване в OCW.” – казва Susan Hockfield, президент на Масачузетския технологичен институт.

Източници:
http://www.wise-qatar.org/
http://www.unesco.org/new/en/unesco/about-us/who-we-are/director-general/news-single-view/news/irina_bokova_speaks_about_education_funding_at_the_wise_in_doha_qatar
http://ocw.mit.edu/index.htm
http://www.youtube.com/mit

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *