Защо е необходимо ИТ ръководителят да бъде финансово грамотен? (Приоритетите на CIO през 2010 г. според Gartner EXP)

От септември до декември 2009 г. Gartner Executive Programs (Gartner EXP) провежда ежегодното си проучване измежду над 1500 CIO (Chief Information Officer), отговарящи за ИТ бюджети на обща стойност над $126 милиарда. Целта на следващите редове е да представи преглед на прогнозата от гледната точка на отминаващата година и да даде посока за размисъл относно задачите, очакващи ръководителите на ИТ отдели през 2011 г.

През 2009 г., в сравнение с предишни години, ИТ отделите и техните ръководители са работили с намалени бюджети и увеличен натиск да доставят услуги на по-ниска себестойност.

Според Gartner EXP очакванията на CIO в края на 2009 г. относно бизнес приоритетите за 2010 г. са били идентични с очакванията им от края на предходната 2008 г., тоест и през 2010 г. интервюираните CIO са посочили като свои първи бизнес приоритет оптимизирането на бизнес процесите (Business Process Management).

Като технологични приоритети за 2010 г. CIO са посочили виртуализацията и cloud computing. Виртуализацията измества BI (Business Intelligence) като приоритет от списъка на CIO за първи път от 2005 г. насам в следствие на увеличаващото се влияние на социалните мрежи и технологиите за сътрудничество. Асиметричните технологии като виртуализацията, cloud computing и Web 2.0 / Web 3.0 ще спомогнат организациите да намалят зависимостта си от тежки и  тромави инвестиции в ИТ.  

Според ръководителя на звеното за проучвания на Gartner, Mark MacDonald, 2010 г. ще бъде година (цитатът е взет от материал от януари  2009 г.), през която тежките ИТ владения ще продължат да се преобразуват в по-леки, виртуални, съвкупности от услуги. Покрай тази промяна и ролята на CIO като ръководител и пазител на техническата поддръжка на ИТ би следвало да отслабне и да се увеличат очакванията към способностите му/й да поема отговорност за управлението на резултатите от дейностите на ИТ.

Очакванията към ИТ от страна на C-level ръководителите ще бъдат към  увеличаване на ИТ продуктивността. Тези очаквания предоставят златен шанс за CIO да прекрои ролята на ИТ отдела от чисто поддържаща функция (cost center) към стратегически отдел, допринасящ за иновативността и конкурентноспособността на организацията (profit center).

Тук е място да зададем въпрос към CIO: Запознат ли е CIO със стратегическите цели на организацията; има ли необходимата финансова грамотност, за да определи коефициента при който един ИТ проект става смислен за организацията; познава ли достатъчно добре речника на Финансовия директор (CAPEX, OPEX), за да защити финансирането на новите си проекти?

В резюме: очакванията на CIO за ИТ през 2010 г., събрани от Gartner EXP в края на 2009 г., са били за по-тясно синхронизиране на ИТ с бизнес целите на организацията и трансформирането на ИТ от разходен център в звено, отговарящо пряко за оптимизиране на бизнес процесите. 

Вместо заключение: Очевидно е, че и през 2011 г. тенденциите към виртуализация и олекотяване на ИТ инфраструктурите ще продължат да се задълбочават. Социалните медии и технологиите за сътрудничество (collaboration technologies) ще играят все по-важна роля както за бизнеса, така и в личното пространство на потребителите. По света вече се появиха пионерите измежду ИТ отделите, виртуализирали изцяло ИТ услугите и премахнали необходимостта служителите да достъпват мрежите на организацията единствено през скучните, черни и тежки корпоративните лаптопи.  В допълнение ИТ отделите ще продължат и през 2011 г. да работят с ограничени бюджети, под натиск за оптимизиране на бизнес процесите и за увеличаване на добавената стойност на услугите.

Как ще помогне Ню Хърайзънс на CIO да постигне целите си през 2011? Учебен център  Ню Хърайзънс България може да помогне на CIO и ИТ ръководителите чрез набор от курсове за Business Process Management, Project Management, Financial Management for IT Managers, ITIL, и др. Нашите гостуващи инструктори по темите са Иво Величков и Наньо Нанев. Всички курсове са налични и като онлайн ресурс на английски език през портала ни за електронно обучение Learning Port. Моля не се колебайте да ни потърсите, за да научите как да се подготвите за промените в информационните технологии през 2011 г.

Източници:

http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1283413

http://www.itbusinessedge.com/cm/blogs/vizard/gartner-2010-cio-survey-a-time-of-great-it-transition/?cs=38795

http://www.silicon.com/management/ceo-essentials/2010/10/21/what-cios-need-to-know-to-get-cosy-with-the-ceo-39746523/

София, 25.11.2010 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *