Сонгдо, Южна Корея

Когато пишем за информационни технологии в нашия блог, обикновено взимаме под внимание събития, които попадат в обхвата на ежедневието ни и имат директно влияние върху него.  От друга страна, ентусиазмът ни за каузата на ИТ образованието и сертификацията се разпалва, когато можем да посочим пример, в който потенциалът на ИТ е реализиран в мащаби, които все още в България едва ли можем да осмислим напълно.

От няколко години компании като Ай Би Ем и Сиско Системс инвестират агресивно в развитието на умни системи (Smart Systems). Според визионерите на корпорациите умните системи имат голям потенциал за реализация в урбанизиращия се свят през следващите 20 – 30 години. Ай Би Ем работи вече няколко години върху проекта си “Smarter Planet”, инвестирайки в покупки на компании за производство на устройства за съхранение на огромни масиви от данни и компании, разработващи аналитичен софтуер, способен да обработва същите данни. Сиско Системс разработва програмата “Smart + Connected Communities”, част от която е участието на Сиско в изпълнението на може би най-амбициозния проект в света за изграждане на свързан и умен град, Сонгдо в Южна Корея. Сонгдо е застроен от квота нула с цел да бъде умна саморегулираща се система и ще бъде дом за 65,000 души. В инфраструктурата на Сонгдо са вградени 20,000 TelePresence устройства, донесли на компанията, според външни анализатори, сделка за 1 милиард долара.

Жителите на “First World”, жилищният комплекс на Сонгдо, ще обитават в напълно свързана среда (connected environment), където щори, врати и системи за сигурност ще комуникират със смартфоните на обитателите и ще могат да бъдат контролирани чрез дисплеи, инсталирани в жилищната част. Чрез TelePresence жителите на Сонгдо ще имат достъп до личния си лекар, адвокат или йога учител, без да е необходимо да напускат дома си. Всичко в Сонгдо ще бъде свързано в мрежата – коли, сгради, енергийна консумация. Резултатите от свързаност от такъв мащаб в физическия свят, произвеждаща данни за анализ в дигиталния свят, тепърва ще бъдат тема за размисъл за социолозите и социалните инженери.

Сиско Системс демонстрира визията си за свързаните урбанизирани общества на бъдещето по време на Световното Експо в Шанхай където в павилиона на Сиско посетителите са имали достъп до огромен дигитален екран, представляващ прототип на свързан град, където всичко – улично движение, метеорологична обстановка, натоварване на електрическата мрежа, поток на тълпите, градски инциденти – може да бъде наблюдавано и контролирано. За секунди след възникване на ПТП, движението е пренасочено автоматично и линейката е изпратена на мястото на произшествието. Според директора на павилиона на Сиско, Антони Елви, само в Китай през следващите три години урбанизацията ще се равнява на застрояването на сто едномилионни града.

Концепцията за Сонгдо е разработена от Гейл Интернешънъл (Gale International), фирма за недвижимости и инвестиции, преди повече от десет години. Идеята е вдъхновена от потенциала за оптимизации и спестявания, вследствие на вграждане на умни системи. Сиско Системс се присъединява в изграждането на Сонгдо през последните три години от разработката на проекта.

На фона на българската действителност проектът Сонгдо звучи повече като сценарий за разказ на Уилям Гибсън, отколкото като изпълним бизнес проект. Дали проектът ще бъде успешен и дали умните системи ще донесат повече ползи, отколкото негативи за обществото, тепърва ще имаме удоволствието да разберем. Но едно е сигурно: пътят от CCNA сертификата до отвореното работно място за проектант на умна система за следващия умен град е обозрим.

Използвани източници:

http://www.economist.com/node/17388308?story_id=17388308

http://newsroom.cisco.com/dlls/2010/prod_102310.html

http://www.songdo.com/

http://www.zdnet.com/blog/btl/ciscos-grand-telepresence-experiment-in-songdo-south-korea/35336

София, 11.11.2010 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *