Прогноза за трафика на видео приложения в мрежата 2009 – 2014: Cisco Visual Index (VNI)

Хиперсвързаността (Hyperconnectivity) е фактор, които ще влияе осезаемо върху обема на трафика в IP мрежата. През последните години стана ясно, че видео приложенията често биват използвани успоредно с други активни приложения в интернет пространството.  Потребителите достъпват видео приложения по време на работата си, докато са ангажирани с други задачи или докато вършат няколко неща едновременно (multitasking). Тенденцията се застъпва и с преливането на интернет и телевизията извън пространството на браузъра и персоналния компютър (widgetization of Internet and TV).

Четири са основните движещи сили зад разрастването на Хиперсвързаността: развитието на широколентовата мрежа, развитието на дигиталните екрани – тяхната площ и разделителна способност, увеличаващият се брой на свързаните в мрежата устройства и увеличаващата се мощ на компютърните устройства.

Инициативата Cisco Visual Index (VNI) има за цел да проследи и прогнозира влиянието на видео приложенията. С настоящите редове бихме искали да ви представим накратко прогнозата на VNI за развитието на видео трафика до 2014. Пълната информация можете да намерите в  “Cisco Visual Networking Index: Forecast and Methodology, 2009 – 2014” и “Hyperconnectivity and the Approaching Zettabyte Era”.

Глобалният IP трафик ще надхвърли три четвърти от един зетабайт до 2014 г. Еквивалентът на месечния трафик в мрежата през 2014 г. ще се равнява на 32 милиона души, стриймващи „Аватар” в 3D, непрестанно, в продължение на целия месец. Световният IP трафик ще се увеличи четворно до 2014 г. До края на 2010 г. глобалният интернет трафик на видео ще надхвърли трафика на peer-to-peer (P2P) и ще достигне близо 40% от потребителския трафик. До края на 2010 г. броят на потребителите на видео приложения ще надхвърли 1 милиард. Сумарно трафикът на всички форми на видео в мрежата (телевизия, интернет, P2P, video on demand) ще продължи да формира над 90% от глобалния потребителски трафик и през 2014 г. 3D и HD интернет видео трафикът ще се увеличи 23 пъти до 2014 г., формирайки близо 50% от потребителския интернет видео трафик.

В световен мащаб трафикът на данни през мобилни устройства ще се удвоява ежегодно до 2014 г. До 2014 . две трети от трафика на данни през мобилни устройства ще бъде в следствие на видео приложения.

За повече информация относно прогнозата за разрастването на глобалния IP видео трафик и методологията на изследването, моля посетете следните линкове:

http://www.cisco.com/en/US/solutions/collateral/ns341/ns525/ns537/ns705/ns827/VNI_Hyperconnectivity_WP.html

http://www.cisco.com/en/US/solutions/collateral/ns341/ns525/ns537/ns705/ns827/white_paper_c11-481360_ns827_Networking_Solutions_White_Paper.html

София, 09.11.2010 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *