MCITP Server Administrator vs. MCITP Enterprise Administrator

Анонсирани през 2005г. на партньорската конференция и официално влезли в действие през 2006 г., новите сертификационни степени на Microsoft са разработени в отговор на изискванията на техните клиенти (корпоративни и частни). Наличието на множество сертификати довежда до объркване в разбирането на това към кого е насочен конкретен сертификат и каква „тежест” придава на частните лица и на компаниите, които го притежават.

След въвеждането на новите степени на преден план излязоха два сертификата, които за кратко време придобиха широка популярност – MCITP: Server Administrator и MCITP: Enterprise Administrator. Много често обаче възниква въпросът каква е разликата между тях и каква длъжност би изпълнявал специалистът, притежаващ един от двата сертификата.
На пръв поглед основната разлика е в броя изпити, необходим за постигането им, но какво стои зад това?

MCITP: Server Administrator е сертификационна степен за Windows Server 2008, даваща широко и обективно признание на способностите на даден специалист да се справя с ежедневните задачи по  управление на сървърната операционна система Windows Server 2008®. Server Administrator удостоверява , че ще може да инсталирате, управлявате и настройвате сървърни системи базирани на Windows Server 2008.

MCITP: Server Administrator ви подготвя за заемането на някоя от следните длъжности в една организация:
• Windows server administrator
• Server systems administrator
• Monitoring operator
• Network administrator

Кандидатите за този сертификат са ИТ професионалисти, които искат да са способни да се справят с възникнали текущи или бъдещи проблеми, свързани с Windows Server 2008, в техните организации.

Сертификатът MCITP: Enterprise Administrator ви прави разпознаваеми като специалисти в планирането, оптимизирането и дизайна на решения, използващи Windows Server 2008.

MCITP: Enterprise Administrator ви дава знания и умения за изпълнението на следните роли:
• Enterprise systems administrator
• IT systems manager
• Enterprise security administrator

Кандидатите за този сертификат са ИТ специалисти, които търсят водеща роля и участие в изграждането и дизайна на Windows инфраструктура, в оценяването и внедряването на нови технологични решения в организация, работеща с Windows Server 2008.

Изисквания за сертификация
Кой сертификат е по-лесен? На този въпрос е трудно да се отговори, но със сигурност може да се каже, че MCITP: Server Administrator е по-бързо достижим, тъй като е необходимо успешното полагане на три изпита, в сравнение с цели пет за Enterprise Administrator.

Добрата новина относно сертификационния път при Server Administrator е, че два от изпитите присъстват и в сертификационната пътека за Enterprise Administrator . Така веднъж станете ли Server Administrator, ще бъде по-лесно да достигнете и до следващата степен.


При успешно полагане на изпитите 70-640 (Active Directory Configuration) и 70-642 (Network Infrastructure Configuration) придобивате степен Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS) в областта на активната директория и конфигурирането на мрежовата инфраструктура. При това положение сте само на една крачка от достигането на MCITP: Server Administrator сертификат.  Финалният изпит, който трябва да положите, е 70-646 PRO: Windows Server 2008, Server Administrator.

Ако планирате да станете Enterprise Administrator, трябва да положите успешно пет изпита, а именно:


Откъде да започнете?
Първият изпит, с който започва сертификационната пътека, е за конфигуриране на мрежовата инфраструктура – 70-642, а след това преминавате към изпита за активна директория – 70-640. Двата са основополагащи и са застъпени в двете сертификационни степени. Важно е да се каже, че към всеки един от тези изпити има обучение, което ви подготвя за сертификация, така че ако нямате необходимите знания, можете да ги получите чрез различни форми на обучение или самообучение.

Кариерно консултиране
За да научите как да станете MCITP: Server Administrator за 100 дни, заповядайте на семинара на Ню Хърайзънс на 17 ноември от 18:30 ч.
Водещ ще бъде Дарин Йончев, MCT, MCSE+Security, MCITP, MCTS, CompTIA Security+.
За информация и записване: Кариерно консултиране: MCITP за 100 дни.

Източници:
http://www.microsoft.com/learning/en/us/default.aspx

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *