Защо Microsoft Project? – Разговор с Боряна Петрова

Боряна Петрова - MOS Master, MCTS Project, MCT


Визитка
• Сертифициран Microsoft инструктор с над 10 години опит в областта на Microsoft Office и Adobe
• Microsoft Certified Technical Specialist (MCTS) за Microsoft Project
• Microsoft Office Specialist Master
• Microsoft Certified Trainer (MCT)
• Инструктор за Microsoft Project курсове към New Horizons от 2007 г.

Какво е специфичното за продукта Microsoft Project?

Microsoft Project е практичен инструмент за управление на проекти, който ви дава възможност да извършвате редица операции, сред които: да планирате работата, продължителността, ресурсите и цените, необходими за даден проект; да  онагледявате и показвате плана си; да нанасяте и проследявате промените по него; да обменяте информация за проекти с други приложения от пакета Microsoft Office.

Къде намира приложение?

С Microsoft Project работят компании, които боравят с голям брой ресурси (машини, хора и т.н.), за да могат по-лесно да ги управляват и проследяват дейността им. Пример са мобилни оператори, големи компании, ангажирани в строителството, производството на фармацевтични продукти, софтуер и пр.

Как се е развивал продуктът през годините?

Историята му започва от 1987 г., като приложение за управление на задачи, планиране, проследяване на ресурс и прости отчети.
През годините се развива и доусъвършенства, предоставяйки пълен набор от предложения за управление на проекти, управление на портфейл за физически лица, екипи и предприятия. „Израстването” на продукта следва динамичните промени в света на управлението на проекти, нарастващите нужди и все по-високите изисквания от страна на клиентите.

Няколко думи за разликите между изданията Standard и Professional?

Project Standard и Professional работят самостоятелно и от нуждите на клиентите зависи кой ще изберат. Professional е с повече функционалности и съответно цената е по-висока. Като цяло, Project Standard e предназначен за индивидуално ползване и парт-тайм ръководители на проекти. Project Professional е за професионалните ръководители на проекти, а Project Server е решение за предприятия с големи производства, разработки и т.н.

Има ли значителни подобрения в Project 2010?

Има, да – нов интерфейс, например. Във версия 2007 Microsoft запазиха менютата, за разлика от по-голямата част от офис пакета, а сега вече има нов интерфейс и тук, в 2010. Сред интересните подобрения са т.н. Outlook – Task updates, но по-подробно за тях, както и за други новости, ще разкажа на семинара Какво е новото в Microsoft Project? на 20 октомври.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    2 Коментари

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *