SharePoint 2010: Курсове за ИТ специалисти, бизнес потребители и разработчици

Специалистите, които ще имат преки ползи от курсове и обучение за SharePoint 2010, можем да разделим в три основни групи: бизнес потребители (мениджъри и information workers), ИТ професионалисти и разработчиците на код.

Бизнес потребителите обикновено са погълнати от ежедневните дейности, свързани с бизнеса. Обучението и курсовете за SharePoint 2010 ще им разкрият възможностите на платформата и начините да ускорят планирането и изпълнението на задачите си. ИТ професионалистите ще намерят в курсовете възможност да опознаят новите функционалности на продукта и ще оценят възможността да се сертифицират след обучението. Разработчиците на софтуер ще имат достъп до гъвкаво учебно съдържание, онлайн курсове и курсове по поръчка спрямо конкретните им нужди.

SharePoint 2010 е мощна среда за сътрудничество, с вградена интеграция към Microsoft Office 2010 и Visual Studio 2010. Възможностите на средата са увеличени чрез оптимизирана технология за търсене (search). В резултат платформата предоставя възможност за оптимизиране на производителността на потребителите й. Целите на SharePoint 2010 са да свързва хората и необходимата им информация, независимо от местонахождението им; да намали разходите за поддръжка и инфраструктура чрез обединената си платформа (unified infrastructure) и да предостави на потребителите гъвкава и бърза среда за правене на бизнес.

SharePoint 2010 позволява информацията да бъде споделена чрез сигурен канал, в пределите на организацията или извън нейния firewall. ИТ специалистите ще бъдат спокойни относно сигурността на средата, докато бизнес потребителите ще имат нужния достъп до информацията, независимо от местоположението си (Empower People to Work Together). Платформата е разработена с цел разпространението на съдържанието между потребителите да бъде контролирано (Managed Content from Creation to Disposition). Технологията за търсене позволява потребителите да намират информация навсякъде и по всяко време (Find People and Information Anywhere). SharePoint 2010 e създаден така, че бизнес потребителите да могат да работят без да ангажират непрестанно ИТ специалистите с въпроси, свързани с поддръжката на платформата.

За потребителите на по-ранни версии на платформата възниква въпросът „Защо да надграждам към SharePoint 2010?”. Бизнес потребителите ще открият подобрен интерфейс, интеграция с Microsoft Office и възможност за отдалечен достъп. ИТ професионалистите ще спечелят от мащабируемостта на консолидираната платформа и гъвкавите, улеснени, възможности за инсталирането й (deployment). Разработчиците на софтуер ще открият ползите от интеграцията с Visual Studio 2010 и SharePoint Designer 2010. SharePoint 2010 предоставя възможност за доработка на платформата с цел посрещане на специфичните бизнес нужди на организацията, независимо от мащаба й.  Платформата изисква по-малко ресурс за поддръжка в сравнение с предишни версии, което означава и по-малко разходи за организацията.

Курсовете и изпитите за SharePoint 2010 са както следва:

За разработчици на код:

Exam 70-573 TS: Microsoft SharePoint 2010, Application Development

Course 10175: Microsoft SharePoint 2010, Application Development (five days)

Exam 70-576: PRO: Designing and Developing Microsoft SharePoint 2010 Applications

Course 10232: PRO: Designing and Developing Microsoft SharePoint Server 2010 Applications (five days)

За ИТ професионалисти:

Exam 70-667: TS: Microsoft SharePoint 2010, Configuring

Course 10174: TS: Configuring and Administering Microsoft SharePoint 2010 (five days)

Exam 70-668: PRO: SharePoint 2010, Administrator

Course 10231:PRO: Designing and Deploying Microsoft SharePoint 2010 (five days)
(available late 2010)

За бизнес потребители:

Microsoft SharePoint 2010 for End Users (available late 2010)

Skills Training for Microsoft SharePoint Designer 2010 (available late 2010)

What’s New in Microsoft SharePoint Workspace 2010 (available late 2010)

Оптималният начин да се запознаете с функционалността на SharePoint 2010, преди да преминете към закупуване и имплементация на платформата, е да посетите избран курс.

Днес организациите са изправени пред трудностите, възникващи в следствие използването на множество системи и платформи. SharePoint 2010 ще намали общите разходи чрез имплементацията на една консолидирана и мащабируема платформа. Платформата може да замени нишовите системи и ще предостави решение за Интернет, Интранет и Екстранет средата.

Опциите за имплементация включват локални и hosted варианти. Подобреният patch management намалява времето за upgrade. Процесът на миграция е предвидим. Достъпът е подобрен (availability) чрез проактивен мониторинг. SharePoint 2010 предоставя опции за бърза интеграция със CRM и ERP системи.

Разработчиците на софтуер (developers) ще открият инструменти за подобрена производителност. Функционалността на платформата може да бъде изменяна с помощта на Visual Studio 2010. Новите инструменти за debugging позволяват по-добро изработване на решения в платформата. SharePoint 2010 включва read-write LOB, Client API и REST API за достъп до информация в Office. SharePoint Designer 2010 предоставя възможност за програмиране без код. InfoPath и Visio визуализират и автоматизират процесите. В SharePoint 2010 девелопърите ще открият Silverlight UI, XLST, HTML, програмируемост чрез Linq, Client API и Events. Обучението и курсовете ще предоставят достъп до ускорените инструменти за разработка в платформата.

ИТ професионалистите ще припознаят в SharePoint 2010 решение за лесен и бърз канал за обмен на информация между бизнес потребителите. Потребителският интерфейс ще бъде разпознаваем от предишните версии на продукта. Достъпът до платформата може да бъде осъществен през различни браузъри. Взаимодействието между SharePoint и Office e възможно и през мобилна връзка. Курсовете представят възможностите на платформата да бъде в помощ на бизнеса без необходимост от допълнителни инвестиции в ИТ. От курсовете за SharePoint 2010 ИТ професионалистите ще научат как се съхраняват терабайти от информация, списъци от многомилионни позиции; подобренията в backup, restore и disaster recovery функционалностите. Курсовете представят различните варианти за имплементация и ползите от тях – локални или hosted решения, както и начините на съхранение на информация в базата данни на SharePoint 2010.

Вместо заключение: SharePoint е една от най-популярните и бързо разпространяващи се технологии. Технологията започва да придобива критично значение за функционирането на определени бизнес дейности. Имплементациите на SharePoint се усложняват, както и възможностите за отдалечен (мобилен) достъп. ИТ специалистите, бизнес потребителите и девелопърите са изправени пред нови предизвикателства за оптимално използване на платформата. Курсовете на Майкрософт за SharePoint са отличен вариант да се запознаете с технологията и да прецените какви ползи би донесла платформата за вашия бизнес.

Използван източник: MSL 216: Selling SharePoint, Microsoft North America.

София, 07.10.2010 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *