Какво означава CPLS и MCT за един учебен център на Microsoft?

Как и въз основа на какво избирате доставчик за курсове, свързани с Microsoft технологии (SQL, Windows Server, SharePoint, Exchange, Office, Windows 7), когато вече имате одобрен бюджет за обучение и имате списък на курсовете, които ви трябват?

Преди да се обадите на избран учебен център, замислихте ли се какво ви е харесало или не ви е харесало при провеждането на предишни курсове? Какви са плановете на екипите ви за разработка и ИТ администраторите за следващите 3 до 5 години? Какви са трудностите, които срещате днес при работа с конкретната технология? Какви са най-големите рискове за успеха на вашето начинание?

Когато избирате доставчик на курсове за Microsoft ви съветваме предварително да се информирате какви са ползите от оторизирано обучение (authorized training), доставено от Microsoft Certified Partner Learning Solutions (CPLS). Какво стои зад CPLS и други съкращения от типа на MCT (Microsoft Certified Trainer)?

Учебните центрове CPLS провеждат обучения за Microsoft със сертифицирани инструктори – Microsoft Certified Trainer (MCT). За да придобие правата на MCT, един кандидат-инструктор трябва да притежава необходимата техническа компетенция и сертификация, както и да е преминал обучение и сертификация за преподаване на курсове. Важно е да знаете, че трансферът на знание е ключът към едно успешно обучение или курс. Инструкторите MCT са обучени да преподават, тоест имат необходимите педагогически техники и умения. MCT са оценявани от курсистите си след всеки курс. Тяхното представяне в класната стая е под постоянно наблюдение. Този ангажимент към стандарт на преподаване гарантира отлични резултати в класната стая.

Всеки курсист попълва електронна обратна връзка, в която оценява обучението по редица показатели – учебна среда, инструктор, учебници, ефективност и други. Веднага след приключване на курса ръководството и инструкторът имат достъп до резултатите. Веднъж месечно компанията прави сравнение със средните показатели за индустрията.

Графиката по-долу илюстрира разликата, в проценти, между  обратните връзки на курсистите ни спрямо средните  обратните връзки за ИТ обученията в света. Синята графика е за един от инструкторите в New Horizons Bulgaria,  а оранжевата е за средните показатели за ИТ обученията в света. Данните се събират и обработват чрез услугата Metrics That Matter™.

Microsoft поддържа своите инструктори чрез вътрешни форуми и социални групи. MCT инструкторите участват в писането на учебния материал за курсовете на Microsoft. MCT са измежду най-изявените и активни членове на партньорската мрежа на Microsoft. MCT общността непрекъснато работи, за да подобри доставката на обучение в класната стая. Важно е да знаете, че когато купувате курс с Microsoft Certified Trainer, получавате и опита на цялата инструкторска общност.

Когато избирате оторизиран курс от Microsoft, вие получавате учебно съдържание от извора. Изготвянето на учебния материал за курсовете е процес на сътрудничество между MCT, ключови технически специалисти и специалисти по обучението. MCT допълват или редактират съдържанието на новите курсове, след като веднъж са били проведени в класната стая, и втъкават в програмата опита си от преподаването на живо. Ключовите технически специалисти преглеждат съдържанието и предлагат подобрения. Специалистите по обучението се грижат съдържанието да отговоря на целите на съответната учебна програма.

CPLS е задължен да предоставя в класната стая техническо оборудване, което отговоря на определени стандарти. Можете да бъдете сигурни, че когато изберете CPLS за вашия Microsoft курс, учебните сесии няма да бъдат прекъснати от изгърмели машини или неработещ проектор. Курсовете, доставяни от CPLS, представят сценарии от практиката и подготвят курсистите за сертификационните изпити на Microsoft. Само чрез CPLS ще имате достъп до новите курсове First Look Clinics и Hands-on Labs, които се публикуват преди официалните releases на съответния продукт. Само чрез CPLS ще имате достъп до специалните оферти и промоции на Microsoft от типа Microsoft Software Assurance Vouchers и Second Shot.

Когато избирате курс за Microsoft е добре да знаете, че единствено CPLS партньорът има достъп до учебно съдържание за над 1000 (хиляда!) курса. Само през тази година Microsoft добави над 200 нови курса към Courseware Library. CPLS партньорът е част от по-голяма организация и е задължен да поддържа определен стандарт за водене на курсове. CPLS партньор, който не провежда обучение според стандартите на Microsoft, няма шанс да се задържи в партньорската мрежа. Постоянният стремеж към подобрение е интегриран в ежедневието на CPLS партньора.

Според изследване от 2007, цитирано от Microsoft Learning:

  • 78% от служителите предпочитат обучение от CPLS
  • 40% от downtime се дължи на липсата на обучение
  • 55% от служителите отчитат значително подобрение на работата си след посетено обучение

Според проучване на Training Industry Inc от 2008 9 от 20 топ компании за ИТ обучение в САЩ са CPLS.

Вместо заключение: Дори да не държите вашият доставчик да бъде CPLS и вашият инструктор да бъде MCT, преди да поръчате курс или обучение за технология на Microsoft, съветваме ви да си зададете следните въпроси:

  • Технически компетентен ли е инструкторът, който ще проведе обучението?
  • Какъв е процесът на атестация на инструктора?
  • По какъв начин и кога бива оценявана работата на инструктора?
  • По какъв начин учебният център следи за изпълнението на своите инструктори?
  • Как е разработено учебното съдържание за курса?
  • Има ли действащ процес за одит на дейността на учебния център?
  • Резултатите от работата на учебния център налични ли са за широката публика?
  • Има ли задължителни изисквания към техническото оборудване в класната стая?
  • Курсът предлага ли практически сценарии и задачи?
  • Ще помогне ли курсът за успешна сертификация?
  • Гарантирано ли е провеждането на курса в указаната дата?

New Horizons Bulgaria е Microsoft Gold Certified Partner for Learning Solutions. Досега сме обучили над 12,800 професионалисти и сертифицирали над 3,000 кандидати. В световен мащаб за New Horizons работят над 2000 инструктори в повече от 300 учебни центъра.

Използван източник: MSL Sales 104: Selling against Grey Market, Microsoft North America.

София, 05.10.2010 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *