Как да разрешим ping (ICMP Echo Requests) в Windows Vista, 7, 2008?

Дарин Йончев.

Командата ping e може би една от най-простите, но и най-често използвани команди при отстраняване на проблеми с мрежата, както в Windows, така и в UNIX базираните операционни системи.  Тя използва протокола ICMP, за да изпрати  пакет заявка (Echo Request), след което очаква пакет с отговор (Echo Reply), който да потвърди мрежовата свързаност между двата хоста .

Но освен че командата ping е един от най-използваните инструменти за диагностициране на мрежови проблеми, тя също така може да бъде опасен инструмент в ръцете на хора, атакуващи вашата система, използвайки например, известната в близкото минало Denial of Service (DoS) атака – Ping of death. Също така с помощта на (Time To Live) TTL информацията, която ping връща, може да се определи с известна степен на точност операционната система на отдалечена машина. Стандартно за Windows  изходящият TTL е 128, а при  UNIX е 64.

Точно поради този факт протоколът ICMP Echo Requests е забранен в профилите Public и Private на Windows Firewall при Windows Vista, 7, 2008. За съжаление, разрешаването на ICMP не е толкова лесно, както в Windows Firewall под  XP. За целта отворете Start менюто на Windows Vista ,7,2008 и напишете  “firewall” в полето за бързо търсене. От появилите се възможности изберете „Windows Firewall with Advanced Security”. В секцията  „Incoming Rules” ( или Inbound Rules в Windows 7) намерете правилото „File and Printer Sharing (Echo Request – ICMPv4-In) и го активирайте (с десен бутон на мишката избирате Enable). Това би трябвало да реши проблема с използването на ping командата за проверка, наличността на вашето PC или сървър в мрежата.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *