CCNA обучения и сертификация – Разговор с Лилия Николова

Лилия Николова - CCNA, MOS Master, MCT, ECDL

Визитка:
• CCNA
• Microsoft Office Specialist Master
• Microsoft Certified Trainer (MCT)
• ECDL

Лилия е Cisco и Microsoft консултант в учебния център на Ню Хърайзънс България и инструктор с богат преподавателски опит.

Какво дава CCNA сертификатът на един ИТ специалист?

Сертификационната степен удостоверява, че притежавате знанията и уменията да работите с определена технология. Тя се признава по целия свят и е силно конкурентно предимство, тъй като ви прави видими спрямо останалите кандидати за работа. CCNA сертификатът е задължителното базово ниво, което трябва да покриете, ако искате да продължите по някоя от сертификационните пътеки на Cisco – било то в областта на Routing & Switching, Network Security, Wireless, Voice и пр.

Каква е разликата между обученията в Cisco академиите и в Ню Хърайзънс?

Основната разлика е във времето за подготовка. Един модул в академията продължава средно месец – месец и половина. За подготовка за CCNA там е необходимо да минете 4 модула, което в оптималния вариант означава 4 до 6 месеца. При това акцентът е върху самостоятелната подготовка – дават ви материали, правите лабове, но като цяло четете и се подготвяте сами. Това поне беше моят опит.

В Ню Хърайзънс обучението за CCNA протича като 10-дневен присъствен тренинг с инструктор, който дава целия материал по един систематизиран, подреден начин, буквално „сдъвкан”. Инструкторът е до вас непрекъснато, за да ви обяснява и помага. След това имате две седмици, в които се подготвяте сами, като инструкторът и лабовете продължават да са на ваше разположение. Когато обучението е организирано по този начин, е напълно реалистично човек да се подготви за изпитите в рамките на един месец. Тук още след първите 5 дни можете да правите базови конфигурации на маршрутизатор (Router) и превключвател (Switch), а в академиите за това са ви нужни 2-3 месеца. Кой работодател би си позволил да чака 2 месеца, при това за базисни конфигурации?

Често в Ню Хърайзънс идват хора, които са минали един или няколко модула в Cisco академия, но имат нужда от допълнителна подготовка, за да се явят на изпит. Основният въпрос, който ни задават, е на кои семестри от академиите съответстват нашите курсове ICND1 и ICND2.

За да станете CCNA, имате два варианта за полагане на изпит. Единият е да се явите поотделно на два изпита: ICND1 и ICND2, а другият – да положите изпит CCNA Composite, който включва материала за ICND1 и ICND2. В Ню Хърайзънс обучението за CCNA е изцяло съобразенo със сертификационните изпити. To e разделенo на две части: Cisco Interconnecting Cisco Networking Devices част 1 (ICND1) и Cisco Interconnecting Cisco Networking Devices част 2 (ICND2). Това дава възможност след като минете курса за ICND1 (5 дни), да се подготвите и да вземете междинния сертификат Cisco Certified Entry Networking Technician (CCENT™).
Ако сте взели първите 2 семестъра в Cisco академия, те не са достатъчни, за да се явите на ICND1, тъй като част от необходимия материал се учи в следващите модули. Затова обикновено предлагаме варианти за допълване на липсващите знания.
Ако сте взели и четирите семестъра в академия, понякога се оказва, че сте забравили материала от първите части, от които е минало вече доста време. В този случай можем да ви предложим практически упражнения и MeasureUp тестове за подготовка за изпита.


Какво ще научим на твоя семинар за CCNA през ноември?

На семинара ще направим преглед на сертификационните пътеки на Cisco и ще обърнем внимание на самия формат на изпита. Малко хора например знаят точно какви типове са въпросите, при какви условия се провежда изпитът; каква предварителна подготовка ще им бъде полезна. Ще споделя и някои практически съвети за вземане на изпита от моя личен опит.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *