Пътят към безграничния и безбрежен „свързан” свят

Можем ли днес да си представим за момент света и ежедневието си без Интернет, Етернет или безжичен интернет? Трудно нали… освен, ако не мислим за пясъците на Дюн или горите на Средната Земя. Дължим съществуването на тази непрекъсваема достъпност на комуникациите, която сякаш приемаме за даденост, на разработката, дефинирането и прилагането на стандарти в мрежовите технологии.

Стандартите сработват на всички нива в мрежата и в повечето случаи мрежовите оператори приемат, че непосредственият технологичен plug and play ще работи винаги и при всякакви обстоятелства. Истината е, че зад plug and play стои огромно количество работа, отхвърлена от технологични комисии, инженерни лаборатории и изпитателни постановки. Разбира се, този труд се отплаща добре – когато стандартите са точно дефинирани, правилно и ефективно приложени, улеснението от използването им носи ползи на всички играчи в мрежата – работници и администратори, партньори, клиенти, приятели и семейства.

Ползите за мрежовите оператори и свързаните потребители от приемането и придържането към стандарти биват различни. Стандартите:

  • Улесняват интеграцията и тестването по време на пилотните фази на един мрежови проект
  • Позволяват точността и наличността на инсталациите и ъпгрейдите
  • Опростяват и рационализират текущата мрежова администрация и поддръжка
  • Ускоряват диагностицирането и времето за възстановяване и разрешаване на проблеми
  • Укрепват надеждността на свързаността и обмяната на информация
  • Осигуряват целостта на връзките и свързаните ресурси
  • Увеличават техническата и бизнес гъвкавост на мрежовата инфраструктура
  • Намаляват оперативните и капиталовите (CAPEX) разходи
  • Допринасят за независимостта на вендорите и достъпността на продуктите

Възвръщаемостта от използването на стандарти за производителите и доставчиците на услуги е много висока. Приложението на стандарти улеснява разработката и тестването на нови продукти, ускорява технологичните иновации и намалява разходите за дизайн и изработка на мрежови решения.

Възниква въпросът: За какво ни е нужно в такъв случай да разработваме и внедряваме нови технологии, отвъд съществуващите стандарти? Отговорът: Мрежовите стандарти осигуряват солидна базова функционалност. Нито по-малко, нито повече.

Стандартите рядко покриват сферата на иновативните технологии (leading edge technologies). В днешния свързан свят, мрежовите технологии трябва да бъдат в състояние да отговорят светкавично на новопоявяващите се ИТ и бизнес изисквания. Прекрачването на стандартите и навлизането в неизследвани полета позволява на мрежата да оптимизира и увеличава потенциала си. В резултат иновациите налагат развитие и задълбочаване на съществуващите стандарти. И така колелото се върти.

Задачата на производителя (Сиско Системс, в нашия случай) е да докаже, че дадена иновация е стабилна и възвращаемостта от имплементирането й е измерима, за да може в последствие иновацията да бъде стандартизирана и възприета от индустрията. Всъщност стандартизацията изостава от изискванията на реалния свят средно с 3,5 или дори 10 години (нашето подозрение е, че висшето образование също изостава до известна степен от изискванията на реалния бизнес, но това е друга тема).

Примери за изоставащи стандарти: Cisco EtherChannel предхожда IEEE’s 802.3ad с почти 10 години; Cisco’s NetFlow предшества IETF IPFIX с почти 10 години; Cisco’s Lightweight Access Point Protocol (LWAPP)предшества IEEE’s CAPWAP с 5 години; що се отнася до Power over Ethernet (PoE), Cisco’s inline power технологията предхожда IEEE’s 802.3af с над 3 години.

Ключът към успешен бизнес за мрежовите оператори и производители е създаването и администрирането на мрежи, които използват оптимално съществуващите стандарти и същевременно се възползват максимално от defacto стандартите, и черпят от иновациите на другите производители. Всъщност иновациите са първа стъпка към бъдещите стандарти.

Каква е ролята на производителите в процесите на стандартизация? Единичните стандарти обикновено биват разработени съвместно от множество производители, доставчици на услуги и мрежови оператори. Интересно е, че най-добрите стандарти (доставящи гореописаните ползи) са разработени в сътрудничество между конкурентни производители. Сиско Системс често влиза в сътрудничество с конкурентите си. Бенефициентите от тези съюзи биват мрежовите оператори в частност и цялата индустрия, като цяло. Целите на Сиско Системс са да затвърди съществуващите стандарти и да подсигури подкрепа за тях от всички заинтересовани играчи – както производители, така и оператори.

Наблюдавайки ролята на производителя в процесите на стандартизация е необходимо да разберем, че са възможни множество нива на обвързване и участие. Можем да преценим нивото на обвързаност на производителя към процесите на стандартизация, отговаряйки си на следните въпроси:

  • Въвлечени ли са старшите технически експерти на производителя в усилията за стандартизация?
  • Участват ли членове на производителя в ръководенето и описването на процесите по стандартизация?
  • Спонсорира ли производителят частни и публични събития, фокусирани върху усвояването и поощряването на стандартизацията?
  • Включва ли производителят собствените си иновативни технологии в процеси за разработка на нови стандарти въз основа на въпросната технология?
  • Сътрудничи ли производителят с други производители и конкуренти за благоприятстването на стандартите?
  • Въвлича ли производителят клиентите и партньорите си при изготвянето на стандарти?
  • Доставя ли производителят в срок отговарящи на пазарните стандарти продукти?

Нивото на обвързаност и ангажираност на производителите и мрежовите оператори спомага за приемането на нови стандарти и увеличаване на добавената стойност на мрежата, ИТ системите и бизнеса като цяло.

Сиско Системс – Ангажираността води до принос, който води до решения спрямо нуждите на клиента: Като един от първенците измежду мрежовите производители, Сиско Системс приема водеща роля в процесите на стандартизация в индустрията. Сиско Системс е член на повече от 70 форума и организации, свързани със стандартизацията; служители на корпорацията заемат над 30 ръководни позиции в IETF, IEEE, ITU, Wi-Fi Alliance и други важни организации; Сиско е носител на ITU-T Commemorative Award за изключителен принос към развитието на NGN (Next-generation network).

Част от стандартите, за чиято разработка Сиско Системс допринася, са:

  • Технологията Cisco Fast Ethernet е в основата на стандарт IEEE 802.3u
  • Технологиите IGRP и EIGRP са в основата на стандартизирани рутиращи протоколи
  • Технологията IGP е в основата на BGP
  • Технологията на Cisco EtherChannel е в основата на стандарт IEEE 802.3ad
  • Технологията на Cisco Tag Switching, разработена като Label Switching в партньорство с IBM е част от MPLS
  • Cisco PIM е част от разработката на IETF IP
  • Технологията на Cisco HSRP е в основата на VRRP
  • Технологията на Cisco LWAPP е в основата на стандарта CAPWAP
  • Cisco допринася за развитието на IEEE 802.16 и 802.16m
  • Технологията на Cisco VSAN е одобрена от ANSI
  • Cisco ISL предшества 802.1Q и допринася за разработката на стандарта
  • Сиско е първият производител, които пуска на пазара продукти върху стандарт 802.3af
  • Cisco NetFlow Version 9 е одобрен като IPFIX стандарт през 2006 г.
  • Сиско е основен спонсор за стандартизирането на енергийно-ефикасния Етернет (Energy Efficient Ethernet) IEEE 802.3az

Списъкът продължава с Cisco AXP, Jabber/XMPP, SIP, LLDRAM3.

Вместо заключение: когато обсъждате стандартите с избрания от Вас производител, уверете се, че той ще инвестира необходимото време, ресурси и енергия, за да изведе Вашата мрежа към новите хоризонти на производителност, надеждност и интелигентност. Това е единственият път към безграничния и безбрежен „свързан” свят.



P.S. На една друга планета, покрита с пясъци, в друго време, отдавна след като са се пръснали из галактиката, хората са изоставили компютърните технологии и изкуствения интелект. Ролята на компютрите се изпълнява от специално обучени ментати. Навигаторите на Гилдията дъвчат меланж и управляват корабите си през вселената; орденът на Бене Гесеритите изпълнява хилядолетната си програма; Атреидите повеждат племената на пустинята на война; а един измежду тях ще бъде император и месия на Дюн… но това е история за друг път.


Използван източник: http://www.cisco.com/en/US/prod/collateral/switches/ps5718/ps6738/white_paper_c11-569150_ps708_Products_White_Paper.html

София, 30.09.2010 г.



Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *