Internet Explorer 9 Beta – отговорът на Microsoft

Дарин Йончев.

Вчера, 15.09.2010, официално се състоя световната премиера на Internet Explorer 9 Beta (IE9).  След смазващо доминиращото си присъствие преди около 10 години, днес нещата за IE не са толкова розови. През последните няколко години IE изгуби значителна част от пазара на браузери, за сметка на двата си основни конкурента Google Chrome и Mozilla Firefox.

С новата  версия на  Internet Explorer редмънският гигант се заканва да възвърне лидерската си позиция и да възстанови статуквото от преди 10 години, като акцентите отново са насочени към: ускоряване при зареждането на уеб страниците, повишаване на сигурността, възможно най-изчистен интерфейс с фокус върху съдържането.

Ключовa технология, която се очаква  да се появи в IE9, е използването на DirectX 2D при рендиране на тежки Flash, Java или Silverlight базирани уеб страници. Това означава, че за визуализирането на графичните елементи в уеб сайта ще се грижи този, който върши това най-добре, а именно графичната карта.
Друг акцент е пълната поддръжка на стандарта HTML5, която отдавна е вградена при конкурентните от Google например. Внимание е обърнато и на управлението на добавките (add-on) към браузера. Оказва се, че голяма част от производителността на браузера зависи именно от тези добавки, обикновено от трети производители. В IE9 вече освен да се разрешат или забранят, вече може да се следи колко време от зареждането на браузера е отделено за инициализирането на всяка една добавка.

Неприятната новина е за потребителите на Windows XP, тъй като IE9 ще може да се инсталира само на Windows Vista и Windows 7.

Ако искате да изпробвате възможностите на новия браузер,  може  да разгледате специално създадения за това  уеб сайт http://ie.microsoft.com/testdrive/, откъдето също така може да си изтеглите  и инсталационния пакет на IE9 beta.

_____________________________________________
Дарин Йончев, инструктор в New Horizons Bulgaria
MCT, MCSE+Security, MCITP, MCTS, CompTIA Security+
Блог

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *