Ейми Кристен за промените в образованието @ Talk2Cisco UPSTREAM

На 31 август в UPSTREAM Talk2Cisco Ейми Кристен, Vice President Corporate Affairs Cisco System, отговори на въпроси, свързани с ролята на технологиите в процеса на обучение и бъдещето на образованието. В сесията на живо се включиха около 260 зрители. Въпроси бяха задавани през Twitter, Facebook и по имейл.

Според госпожа Кристен технологиите променят ежедневния живот на младите хора в развитите държави, където младежите започват деня с мобилните си телефони, Facebook и Twitter. От друга страна технологиите улесняват достъпа до образование, причиняват и спомагат промени. В този смисъл включването и използването на технологиите и социалните мрежи в класната стая се превръща в неотменна част от учебния процес. Кристен обърна внимание, че Сиско Системс се ангажира активно с образование от самото си създаване преди 25 години, когато основотелите на компанията са били служители в университета Станфорд.

Една от най-старите и разпознаваеми инициативи на Сиско в сферата на образованието е мрежовата академия. Всяка година над 900,000 курсисти, на възраст между 8 и 80 години, се записват в мрежови академии по света. На въпрос дали ще бъде представена пътека за самоподготовка в мрежовата академия, Кристен отговори, че обучението с инструктор ще остане водещо за академиите. Според Кристен класната стая на бъдещето трябва да отрази факта, че обучението се превръща в задача за целия живот (life-long endeavor). Процесът на обучение ще бъде все по-разностранен, допълващ обучението с инструктор (instructor-led training) с онлайн, виртуални и електронни сесии (blended, lifelong). Технологиите позволяват образованието да достигне до отдалечени селски и планински райони, където няма учители. Кристен даде за пример група курсисти от Африка, които са били включени чрез онлайн връзка към учебни сесии в Ню Йорк.

На въпрос по какъв начин Сиско се ангажира с увеличаване на грамотността Кристен посочи сайта www.getideas.org. Интересен въпрос беше дали електронните книги и формати, например Kindle (второто поколение Kindle DX вече е на пазара), ще променят доставката на учебно съдържание. Според Кристен електронните книги ще бъдат голямо улеснение, но едва ли ще заместят напълно напечатаните книги.

Кристен каза, че влиянието на технологиите върху процеса на обучение би следвало да се измерва чрез успеваемостта на курсистите в зависимост от различните методи на доставка на обучение (онлайн, присъствено, комбинация от двата вида). Беше зададен въпрос относно уменията, които учителите ще трябва да имат през 21 век. Кристен отговори, че основните умения, които са били необходими досега на един учител, няма да се променят и за в бъдеще. В допълнение учителите ще разчитат все повече на технологиите и следователно ще трябва да имат основна компютърна грамотност. Кристен набеляза познания за работа с широколентов достъп и основни познания за ИТ сигурност.

На въпрос какъв модел работи най-добре за онлайн обучението, Кристен отговори, че не всички имат късмета да живеят в близост до добри университети. В този смисъл онлайн обучението предоставя възможност за обучение през целия живот за хора, които при други обстоятелства не биха имали този шанс. Технологиите позволяват универсален достъп до структурирано знание, независимо от местонахождението на курсиста.

Записът от сесията с Ейми Кристен The Transformation of Education може да бъде видян на адрес: http://www.ustream.tv/channel/talk2cisco

София, 01.09.2010 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *