Учебни кръгове от Швеция

Концепцията за Lifelong Learning (Обучение през целия живот, LLL) означава „доброволното и продължаващо през целия живот” търсене на знания за лични или професионални цели. Концепцията отразява нагласата, че процесът на индивидуалното обучение и образование не се ограничава с класната стая и университета, но продължава през целия живот. Lifelong Learning става все по-актуална с увеличаването на достъпа до технологиите и вдигането на пенсионната възраст в развитите държави.

Обучението през целия живот изисква вътрешна дисциплина и познание за собствените способности и възприятия. Терминът „метапознание” (metacognition) се отнася към себепознанието върху процесите на възприемане на знания и информация – знание за знанието. Метапознанието се счита за първа стъпка към успешно Lifelong Learning. Усъвършенстването на метапознанието би подобрило процесите на възприемане на знания и стратегиите за обучение през целия живот.

Обучението през целия живот е неделима част от ежедневния ни работен процес. Програмата на New Horizons CLC за индивидуално обучение с ментор (Mentored Learning) стъпва върху идеята за LLL. Mentored Learning използва комбинация от самоподготовка и работа с инструктор, за да предостави на работещите възможността за продължително обучение без необходимост от прекъсване на работното време.

Програми за обучение от типа на Mentored Learning позволяват бърз и евтин трансфер на знание, като прескачат традиционните процеси, присъщи на обучението в група. Mentored Learning е изключително ефикасен метод, когато целта за учащия е ясна – сертификация или необходимост от придобиване на конкретни знания за изпълнение на предстоящи задачи.

Концепцията за учебния кръг (study circle) представя друг нюанс на Lifelong Learning. Учебните кръгове възникват в Швеция в началото на 19 век. Учебният кръг обединява няколко човека с общ интерес. В групата няма учител. Един от членовете на групата играе ролята на фасилитатор. Целта на учебния кръг е да проведе многократни срещи на групата за обсъждане на избраната тема. Учебният кръг може да бъде използван за задълбочаване на конкретни знания, обмяна на опит или дискусия. Днес учебните кръгове в Швеция представляват по-голяма част от дейностите, свързани с Lifelong Learning. Концепцията за учебния кръг е възприета и във Финландия.

Източници:

http://en.wikipedia.org/wiki/Life-long_learning

http://en.wikipedia.org/wiki/Study_circles#References

dimitar (at) newhorizons.bg
София, 01.08.2010 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *